Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатський скульптор Петро Матл створює парк скульптур

Закарпатцям він переважно відомий, як автор пам’ятника Ілоні Зріні та Ференцу Ракоці у Мукачівському замку. Скульптура вилита із бронзи, встановлена на верхній терасі Паланку, завжди прикрашена...

Закарпатцям він переважно відомий, як автор пам’ятника Ілоні Зріні та Ференцу Ракоці у Мукачівському замку. Скульптура вилита із бронзи, встановлена на верхній терасі Паланку, завжди прикрашена угорськими стрічками та віночками.

Петер Матл - закарпатський скульптор, етнічний угорець, який з гордістю представляє Україну на багатьох міжнародних мистецьких конкурсах та симпозіумах. І привозить звідти на батьківщину численні перемоги. Його скульптури встановлено у десятках європейських міст, і навіть на інших континентах, проте вдома його творчість залишається в тіні.

Петер Матл зараз втілює дуже гарний і щирий за своїми формою і змістом проект: біля власного старовинного будинку створює парк скульптур. Вже зараз у ньому більше десятка робіт – переважно з каменю та дерева. У всіх цікаві історії створення. Наприклад, деякі монументи пану Петеру буквально довелося рятувати зі звалища, а деякі (як от старовинні дошки із мосту замку Паланок) – від спалення. Для інших дерев’яних скульптур Петер Матл привозив деревину аж з-за кордону -- з Франції, Німеччини…

«Всі вивозять дерево з України, а я ввожу», - посміхається скульптор. «Багато скульптур мною зроблено із гілок, коренів, засохлих садових дерев. Я особливо їх і не змінював. Просто підкреслив те, що зробила природа. Часто достатньо вміти побачити ту красу, яку вона вже втілила, і просто надати їй завершеної форми», - вважає Петер Матл. І цю філософію сповідує і в повсякденному житті.

Серед скульптур найбільше присвячено темі сім’ї та родини. Проте можна побачити й роботи, присвячені відомим особистостям Закарпаття, а також міфічним персонажам. Так, серед паркових експонатів Петера Матла легко впізнається скульптура, присвячена Федору Манайлу – художникові «фірмові» гарбузики. Не менш знаковою є й скульптура Святого Мартина – покровителя Мукачева.

Загалом ж роботи Петера Матла можна відшукати у багатьох куточках світу, зокрема, в рідній для скульптора Україні, Угорщині, Австрії, Чехії, Швеції, Франції, Японії, Німеччині, США, а незабаром вони з’являться й у Бразилії. Адже цього року скульптор виборов перше місце на міжнародному симпозіумі, в якому взяло участь 150 учасників, і здобув право виконати паркові скульптури для одного із бразильських міст.

Наталія Тернавська