Користь від шпинату
Шпинат завезли в Європу з Персії ще в ІХ столітті, як лікувальну рослину. Згодом виявилося, що у ньому багато білка, заліза, фолієвої кислоти, йоду, вітамінів А, В1, В2, В6, С, Е, РР, Р, D2, К. До того ж вони майже не руйнуються під час теплової обробки. Шпинат корисний при авітамінозі, нервовому виснаженні, туберкульозі, цукровому діабеті, а також здатний регулювати артеріальний тиск, блокувати ріст пухлинних клітин, стимулювати імунну систему, виводити токсини і шлаки.
Але зловживати ним не варто, бо шпинат містить ще і щавлеву кислоту, яка абсолютно не шкідлива, якщо вживати його у свіжому вигляді. Щоб нейтралізувати її, під час приготування додають трохи молока.
Листя шпинату збирають і вживають молодим, бо згодом воно стає жорстким, кількість корисних речовин у ньому зменшується, а на початку цвітіння ще накопичуються шкідливі речовини. Тому сіють його кілька разів, щоб мати змогу зібрати не один урожай.