Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Кишкові захворювання. Як їх попередити?

У Мукачеві, в зв'язку з літнім періодом року та підтопленням окремих територій внаслідок інтенсивних опадів можлива реальна загроза виникнення інфекційних захворювань, саме – гострих кишкових...

У Мукачеві, в зв'язку з літнім періодом року та підтопленням окремих територій внаслідок інтенсивних опадів можлива реальна загроза виникнення інфекційних захворювань, саме – гострих кишкових інфекцій, черевного тифу, лептоспірозу, вірусного гепатиту, сальмонельозу, ентеровірусних інфекцій. Ефективність профілактики кишкових захворювань в цей час залежить від усіх нас. Епідеміологічні дані свідчать, що широкому розповсюдженню різних кишкових інфекцій сприяють харчові продукти, нечиста вода, фрукти та овочі, забруднені збудниками інфекційних хвороб.

Джерелом інфекцій є хворі люди, здорові бацилоносії, домашні тварини. Переносниками захворювань, такого як лептоспіроз, можуть бути пацюки. Зараження відбувається при вживанні: некип'яченої води, не-якісно оброблених сирих продуктів тваринного походження, забруднених мікроорганізмами овочів та фруктів, які вживають в їжу без термічної обробки. Всі кишкові інфекції проникають в організм через рот і викликають запальні процеси шлунково-кишкового тракту.

Загальними ознаками хвороби є часті випорожнення із зміною консистенції калу, збільшенням об'єму випорожнень з появою в них слизу та крові, поява блювоти, яка може «попереджати» часті випорожнення, поява болю в животі.

Характерними ознаками окремих захворювань є:

- при дизентерії – переймоподібні болі в животі, випорожнення зі слизом, прожилками крові, гною;

- при сальмонельозі – гострий початок захворювання з високою температурою тіла, блювота, болі в животі, випорожнення зеленого кольору, зловонні зі слизом та кров'ю;

- при черевному тифі – підвищення температури тіла, головний біль, нудота, проноси, висип на шкірі;

- при лептоспірозі – підвищення температури тіла, болі у м'язах нижніх кінцівок і спині, крововиливи в слизові очей та носоглотки, жовтушний колір шкіри;

- при вірусному гепатиті – нудота, блювота, жовтушність склер та шкіри, підвищення температури тіла, сеча темного кольору.

З метою профілактики виникнення інфекційних захворювань необхідно: пити тільки кип'ячену воду, овочі, фрукти перед вживанням у їжу добре промивати, обливати окропом, ретельно мити руки з милом після повернення додому, перед їжею, після користування туалетом; під час роботи в заболоченій місцевості обов'язково використовувати захисний одяг, гумові чоботи, рукавиці.

Не купуйте та не вживайте в їжу харчові продукти, куплені на стихійних ринках, у підозрілих осіб, не вживайте в їжу готові страви, які довго зберігалися при кімнатній температурі.

В разі, якщо виявиться хворий (блювання, проніс, головні болі, підвищення температури тіла, судоми) – необхідно негайно звернутися за медичною допомогою в медичний заклад.

Гігієнічні правила прості та доступні. Кожен з нас повинен з почуттям особистої відповідальності виконувати ці правила, бо епідеміологічне благополуччя серед населення залежить від кожного з нас.

Віктор Малахов, завідувач епідеміологічним відділом Мукачівської міської санепідемстанції