Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Представники УПЦ виступили на захист української мови

Представники УПЦ виступили на захист української мови та написали листа президенту. "Вельмишановний Вікторе Федоровичу! В умовах, коли шляхом різного роду маніпуляцій та порушення встановленого...

Представники УПЦ виступили на захист української мови та написали листа президенту.

"Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

В умовах, коли шляхом різного роду маніпуляцій та порушення встановленого порядку щодо проходження процедури винесення на голосування у Верховній Раді України антиукраїнського мовного законопроекту № 9073, прийняття якого викликало надзвичайне збурення суспільного життя та загрожує збереженню національної єдності в державі, переконливо прошу Вас, як главу держави і гаранта Конституції України, накласти вето і повернути до Верховної Ради для повторного, всебічного, виваженого і повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення щодо законодавчого урегулювання мовного питання.

При цьому слід взяти до уваги і те, що українська мова, після прийняття вищезазначеного законопроекту опинилася під загрозою свого повноцінного розвитку та функціонування в українській державі, яка створена у відповідності до міжнародного права української нації на своє державне самовизначення. Українська мова, на рівні із носієм суверенної влади – народом та територією - є одним із головних елементів збереження державного суверенітету України та єдності української нації, і потребує державного захисту, особливо зважаючи на її тривале нищення політикою чужих держав та імперій (Речі Посполитої – Польщі, Російської та Австро-Угорської імперій, колишнього комуністичного Радянського Союзу), до складу яких проти своєї волі, Україна та український народ входили у продовж ХYІІІ – ХХ ст.).

Як не прикро, але на сьогодні ми стаємо свідками спроб проведення окремими політиками в Україні тієї ж антидержавної політики, яку противники Української Народної Республіки, а в подальшому новоявлені комуністичні іуди проводили в 18 – 20–х роках початку ХХ ст., шматуючи і знищуючі українську державність та український народ.

В умовах політичного та суспільного протистояння, доречним є підтримка ініціатив ряду громадських організацій та Церков щодо проведення в Україні загальнонаціонального громадського і фахового діалогу навколо мовного питання, без його надмірного та провокаційного роздмухування. Саме підсумки всебічного, наукового та громадського обговорення мовного питання в Україні повинні лягти в основу принципово нового законопроекту, який справді забезпечить розвиток збалансованої мовної політики в Україні, яка одночасно захищатиме державний статус української мови та сприятиме подальшому розвитку і функціонуванню мов національних меншин. При цьому слід зауважити, що і на сьогоднішній день мовне законодавство України достатньо демократично гарантує та забезпечує розвиток та функціонування мов усіх національних меншин держави, і не допускає дискримінації жодної із цих мов.

Нехай Господь Бог дасть Вам, шановний пане Президенте, мудрості та державницької позиції, у вирішенні даного питання!

5 червня 2012 року.

З любов’ю у Христі".

Архімандрит Віктор (Бедь), доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор, Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія