Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Шевченківську премію Мідянці вручив особисто Янукович (ФОТО)

Шевченківську премію Мідянці вручив особисто Янукович (ФОТО)

Урочиста церемонія відбулася в Канівському літературно-меморіальному музеї імені Тараса Шевченка в рамках святкування 198-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря. Вручив Національні премії...

Урочиста церемонія відбулася в Канівському літературно-меморіальному музеї імені Тараса Шевченка в рамках святкування 198-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря.

Вручив Національні премії імені Тараса Шевченка лауреатам 2012 року Президент України Віктор Янукович.

Ще зранку на офіційному сайті Президента з’явився текст відповідного указу № 186/2012 «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка». Відповідно до нього кожен з лауреатів отримає 260 тисяч гривень. Зокрема, закарпатець Петро Мідянка – за книгу поезій «Луйтра в небо». У 2012-му році Національну премію України імені Тараса Шевченка, окрім Петра Мідянки, отримають мистецтвознавець Тетяна Кара-Васильєва – за книгу «Історія української вишивки», художник Анатолій Криволап – за цикл живописних творів «Український мотив», письменник Володимир Рутківський – за історичну трилогію для дітей «Джури», композитор Віктор Степурко – за псалмодію «Монологи віків» для мішаного хору та солюючих інструментів.

Назустріч Шевченківській премії Петро Мідянка з дружиною Людмилою Загоруйко вирушили ще 6 березня. А 7 березня відбулася зустріч з поетом у Національному музеї Тараса Шевченка. На ній лауреата Шевченківської премії вітали не тільки колеги по перу та поціновувачі його творчості, а й, як розповів інтернет-виданню Закарпаття онлайн сам поет, члени закарпатського земляцтва в Києві.

До речі, в телефонній розмові пан Петро і пані Людмила висловили щиру вдячність київському закарпатцеві Володимирові Бисазі, який неафішовано, безпретензійно повністю власним коштом забезпечив побутову частину їх перебування в Києві. Завдяки його зусиллям, каже пані Людмила, ці три дні в Києві для них скидалися на три дні перебування в раю. Також, як розповів, сміючись, Петро Миколайович, обов’язковою, письмово акцентованою умовою участі в церемонії вручення премії була наявність ліків: «Мабуть, аби котрийсь із лауреатів не впав безпосередньо посеред урочистостей», – пожартував Петро Мідянка.

Для отримання грошового еквіваленту премії Петро Мідянка ще раніше відкрив рахунок у банку. Як повідомив шевченківський лауреат, премію він планує витратити на будівництво будинку.

Сьогодні ж подружжя планувало вирушити у зворотню дорогу на рідне Закарпаття.