У Гукливому фестивалили на честь яфин
У неділю, 7 серпня, на Закарпаття у селі Гукливому пройшов другий фестиваль «Верховинська яфина».
Організаторами фесту були Гукливська сільська рада за підтримки Воловецької РДА, а також мілітарі-садиба "Grun Hof", кафедра туризму УжНУ, турінформцентр "Закарпаття", освітній центр "Pannonia", і корпорація свят "НеПонял".
Вітамінна ягода - заробіток для цілого села на Верховині. Місцеві мешканці впевнені, що саме в цих місцях знаходяться найбільші в країні гірські чорничні поля. Ягоду тут поважають настільки, що навіть увічнили на постаменті.
Свіжу чорницю на фестиваль привезли прямо з гір квадроциклами. Свято стартувало під коломийки про яфину - так тут називають цю ягоду.
Анна Сидорак на фестивалі продає ягоду. Її назбирала на чорничних полях за двадцять кілометрів від села. Жінка розповідає - робота нелегка, але прибуткова: за сезон можна заробити близько шести тисяч гривень. Це її піврічна зарплата фахівця в сільраді.
Анна Сидорак, мешканка села Гукливий:
- Продаємо літер - 30 гривень. Коли є урожай - та можна принести десять кілограмів у рюкзаку. Так заробляємо, маємо вихідні дні - йдеме на яфини.
Євген Сухецький, організатор фестивалю чорниці:
- Для села Гукливе, власне, яфина - це ягода, вона є кормилицею для багатьох сімей, тим паче в Гукливому знаходяться найбільші чорничні поля в Україні, от близько 150 гектарів.
Місцеві жителі на всі лади розхвалюють чорницю. Сімдесятидвохрічний Михайло Іванович називає її не інакше, як ягодою здоров'я.
Михайло Іванович, мешканець села Гукливе:
- Виріс я на яфинах. На желудок, на зреніє, треба їсти узагалі, треба їсти.
Страв з неї на фестивалі було не перелічити. Млинці та вареники змітали зі столів моментально. Особливою популярністю у туристів користувалася яфинівка - чорнична настоянка.
На приготування всіх страв пішло близько п'ятисот кілограмів чорниці, підрахували організатори. А розкупили гості - в три рази більше.
Марина Коваль, кореспондент:
- У селі Гукливе навіть пам'ятник чорниці встановили. Щороку в день фестивалю вирішили додавати по ягоді. Поки на кущі - дві яфини.
"Інтер" – "Подробиці"