Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сьогодні – річниця "циганської" ночі

2 вересня виповнюється 67 років з дня масового винищення в нацистському концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау, в’язнів ромської національності. - За роки Другої світової війни гітлерівські...

2 вересня виповнюється 67 років з дня масового винищення в нацистському концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау, в’язнів ромської національності.

- За роки Другої світової війни гітлерівські фашисти разом із своїми поплічниками, здійснюючи людиноненависницьку політику етноциду, вивезли з окупованих країн і спалили в концентраційних таборах близько 500 тисяч ромів. Чимало їх було знищено у таборах примусової праці, місцях кочування, в ході каральних операцій. Найбільших жертв зазнали роми, які проживали у місті Києві, на території нинішньої Автономної Республіки Крим і Закарпатської області, у Вінницькій, Одеськй, Сумській. Черкаській та інших областях України, - відзначається у Постанові Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 року «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів».

Враховуючи величезні жертви та непоправні суспільні наслідки голокосту ромів, їх соціальне вразливе сучасне становище в місцях компактного проживання, Верховна Рада України постановила відзначати, починаючи з 2004 року, на державному рівні 2 серпня Міжнародний день голокосту ромів, коли нацисти влаштували у концтаборі Аушвіц-Біркенау так звану «Циганську ніч», знищивши більше 20 тисяч ромів.

Тож пам’ятаючи про невинно убієнних, ми повинні робити все для того, щоб подібне ніколи не повторилося.