• Головна
  • Життя
  • На “Гуцульській ріпі” гості з’їли ріп’яник, приготовлений із 50 кг картоплі

На “Гуцульській ріпі” гості з’їли ріп’яник, приготовлений із 50 кг картоплі

На “Гуцульській ріпі” гості з’їли ріп’яник, приготовлений із 50 кг картоплі
Село Лазещина Рахівського району відгуляли фестиваль "Гуцульська ріпа". У самому епіцентрі гір бігали...

Село Лазещина Рахівського району відгуляли фестиваль "Гуцульська ріпа". У самому епіцентрі гір бігали маленькі "ріпки" й пропагували основний продукт харчування цього села — картоплю.

Місцеві господині наготували картопляних делікатесів. Картопляний торт, вареники із картоплі з різноманітними начинками, кремзлики, картопляні пончики. Близько 10 хазяйок виставили кулінарні витвори на своєрідну виставку, а плід їхньої праці відповідно оцінювали. На цьому фесті не надто пахло комерційністю, позаяк гості свята могли безоплатно частуватися картопляною смакотою.

Програма фесту — традиційна для Закарпаття. Концерт, гуцульські співанки, але головна тема — картопля.

Пані Василина, яка мешкає в Лазещині, брала участь у приготуванні кулінарної фішки свята — ріп’яника. Його готували кілька господинь з 50 кг картоплі, 1,5 кг бринзи, 1 кг твердого сиру, яєць та масла. Ця страва поєднала у собі гарну форму й зміст, бо ж смачно і гарно, з любов’ю декоровано.

Пані Васелина наголошує, що картопля у Лазещині — основний продукт на столі. Біда тільки, що цього року був поганий врожай. Для своєї родини жінка також щодня готує різноманітні страви з її величності ріпи, як її тут називають. А цієї неділі картоплю возвеличили на святі.

Евеліна Гурницька