• Головна
  • Життя
  • Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті

Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті

Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті

20 років тому Орест Дель Соль з Франції переїхав на Закарпаття. Знайшов тут дружину та у Нижньому Селищі на Хустщині заснував фермерське господарство. Вирощує свиней, корів, кіз, кролів та курей. Виготовляє ковбаси і твердий сир.

"Вперше в Україні одразу потрапив сюди, у село, – розповідає 47-річний Орест Дель Соль. – Приїхали ввечері пізно. 23 лютого, День Радянської армії. Перші враженні: газета "Комсомольська правда", розстелена на столі, на ній сало, сіль, цибуля, самогонка, граньоні стакани. І я нічого не розумію. Після Парижу – тяжко".

На батьківщині Орест працював сомельє в ресторані та метрдотелем двох прем’єр-міністрів. Згодом, захоплений соціалізмом, приєднався до кооперативу "Лонго май" у Провансі. З 1973-го члени спільноти разом займаються сільським господарством та ремеслами. Господарства мережі кооперативів є в Австрії, Швеції, Німеччині та на Коста-Риці.

Чоловік народився в родині італійських емігрантів. Дружина Йолана – українка угорського походження. Виховують доньку-студентку Іріс. Син Арсен ходить до 11 класу. 

"Діти себе вважають більше українцями. Коли збираємося, то говоримо французькою, – каже Йолана, котра за фахом – французький філолог. – У нас в родині багато чого пов’язано з кухнею, готуємо багато французьких та італійських страв. Любимо робити гастрономічні подорожі. Італія – це риба. Франція – круасани, тістечка, хліб.

Часто приймаємо у себе друзів-фермерів з Франції. Вони в захопленні від усього. Один чоловік прокидався вранці і біг згрібати сіно. Ми казали: рано, ще роса. Дайте мені насолодитися – відповідав. Єдине, чого їм бракувало – культури: театр, кіно, музеї. Там селяни освічені, багато читають".