Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві з 1 січня наступного року відкривається недільна школа з вивчення болгарської мови

У Мукачеві з 1 січня наступного року відкривається недільна школа з вивчення болгарської мови

У місті Мукачеві століття живуть болгари. Обробляючи родючі землі в заплаві Латориці, вони навчили місцевих жителів вирощувати перець, інші теплолюбні культури. За багато років стали тут своїми, але...

У місті Мукачеві століття живуть болгари. Обробляючи родючі землі в заплаві Латориці, вони навчили місцевих жителів вирощувати перець, інші теплолюбні культури. За багато років стали тут своїми, але так і не розчинилися в багатомовному Закарпатті.

Щоб не втрачати зв’язків із праматірною державою, щороку члени місцевого товариства імені Кирила й Мефодія, студенти Слов’янського інституту та Ужгородського національного університету разом із нащадками мукачівських болгар на запрошення Міністерства вищої народної освіти Болгарії вирушають до цієї балканської країни. Тут прослуховують лекції з менеджменту, психології та географії, здійснюють екскурсії.

В останній поїздці віце-президент всеукраїнського товариства «Україна – Болгарія» Христо Роглєв та голова міського товариства болгарської культури Ганна Бегей-Карауланова домовилися про відкриття з 1 січня наступного року в Мукачевому недільної школи з вивчення болгарської мови.

Тим часом багатомовність шкіл краю вже приросла чеською. Її зокрема почали вивчати в Ужгородській школі №3 у рамках спільного проекту Закарпатської області з чеським краєм Височіна. У приміщенні навчального закладу зробили ремонт крила школи, де розміщено клас, медпункт, туалети тощо. Витрачено понад 200 тисяч гривень, з яких 100 тисяч надано з обласного бюджету і 100 тисяч — чеською стороною. Крім того, через фонд «Віза» («Височіна-Закарпаття») чеська сторона надала ще 60 тисяч гривень на придбання меблів, мультимедійного обладнання тощо.

Директор школи Світлана Фесенко розповіла, що школу зведено 80 років тому за кошти уряду колишньої Чехословаччини. З 1935-го по 1938 рік це була гімназія, названа на честь першого чехословацького президента Т. Масарика. Нині представники понад 20 національностей поглиблено вивчають тут російську, англійську та інші іноземні мови.

Урядовий кур’єр