Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО)

Чи стане туристичною родзинкою Європейський парк примирення? (ФОТО)

Минулої неділі, в Ужгороді, відбулась традиційна виставка-ярмарок «Тур’євроцентр Закарпаття – 2013». До її відкриття була приурочена і Міжнародна науково-практична конференція «Шляхи оптимізації...

Минулої неділі, в Ужгороді, відбулась традиційна виставка-ярмарок «Тур’євроцентр Закарпаття – 2013». До її відкриття була приурочена і Міжнародна науково-практична конференція «Шляхи оптимізації туризму в Карпатському регіоні», на якій чи не вперше на такому високому рівні йшлося про можливість і необхідність використання такої туристичної атракції як «Європейський парк примирення» у селі Дерцен, що на Мукачівщині.

Практично за будь-якої погоди ліворуч автодороги міжнародного значення Мукачево-Берегово-КПП «Лужанка», що веде до українсько-угорського кордону, біля села Дерцен, Мукачівського району, на пагорбі видніється величний хрест, висотою майже 26 метрів. Як стверджують місцеві краєзнавці – це один із найвищих монументів такої символіки у Європі.

Свого часу ініціатором створення меморіального комплексу «Європейський парк примирення» виступив «Форум угорських організацій Закарпаття» – структура, яка об’єднувала майже три десятки різних громадських організацій. Виходили з того, що на території Закарпатської області ще з часів Першої світової війни існує велика кількість поховань громадян різних країн та національностей, які загинули в бойових діях, були інтерновані та знаходились в таборах для військовополонених, брали учать у партизанському русі. З метою увічнення пам’яті загиблих ще у 2006 році місцевому самоврядуванню в особі Дерценської сільської ради було запропоновано створення «Європейського парку примирення». Тут планувалося здійснити перепоховання жертв воєнних конфліктів, на які надто «щедрим» було ХХ століття. І по мірі можливості встановити їх імена, щоб не було безіменних героїв. Це потрібно не мертвим, це потрібно живим!

Місце під меморіальний парк було обрано не випадково. Адже тут впродовж віків існував цвинтар для місцевого населення, доки його у 1952 р. не зруйнували бульдозерами…

Цей проект став втіленням у життя українсько-угорської декларації «Спільна пам’ять заради майбутніх поколінь», підписаної Президентами України та Угорщини 10 липня 2007 р. у Будапешті у ході державного візиту Президента України до Угорської Республіки. Зазначена ініціатива також від-повідала міжурядовій угоді між Україною та Угорщиною про увічнення пам’яті загиблих військовослужбовців і цивільних жертв та про статус захоронень, підписаній 16 листопада 1996 р. у Києві.

Реалізуючи дану ідею, ініціатори цього заходу погодили з керівниками традиційних релігійних конфесій і отримали їх цілковиту підтримку. У результаті тривалого пошуку форми обеліску, прийшли до висновку, що найкраще відповідатиме задуму обеліск у формі Хреста. Крім іншого, він символізує створення архітектурного унікуму та служитиме своєрідним маяком для туристів з України і країн Європи. Унікальність споруди, яка виросла на самій вершині пагорба, полягає і в тому, що в середині залізобетонного Хреста до його вершини веде спеціальна залізна драбина, а на самій верхівці облаштований невеличкий оглядовий майданчик, огороджений перилами. Отже, для сміливих любителів гострих відчуттів звідси відкривається неповторна і захоплююча панорама краєвидів на десятки кілометрів довкола.

Жаль лишень, що меморіал не запрацював на всі 100 відсотків. Виникла парадоксальна ситуація: проект, підтриманий на найвищому рівні, профінансований угорською стороною (свою вагому лепту у його спорудження працею, технікою і коштами надало місцеве населення та бізнесмени), але, створюючи парк примирення, через певні амбіції лідери громадсько-політичних організацій не досягли консенсусу. І добру справу, на жаль, не вдалося довести до логічного завершення. А дуже шкода, бо такий символ вартий справжньої людської уваги.

У час, коли людство готується відзначати сторіччя початку Першої світової війни, вшановувати пам’ять її численних жертв, Європейський парк примирення у Дерцені має всі шанси стати своєрідною туристичною Меккою не лише Закарпаття, а й всього Карпатського регіону.

Василь Гарагонич, доктор історичних наук, заслужений працівник освіти України