Закарпатський природодослідник втілив фантастику у реальність
Є в обласному центрі тиха майже нічим непримітна вулиця з ліричною назвою Квітів, чи не єдиною родзинкою якої є «офіс» і дослідна ділянка у кілька соток знаного селекціонера Генріха Стратона.
Саме з його іменем асоціюється такий екзотичний фрукт української селекції як ківі, що стараннями природодослідника та його сподвижників перейшов із розряду наукової фантастики у категорію звичайної реальності, – йдеться у статті газети "Панорама" від 17 березня.
Ще навчаючись у 90-х на біологічному факультеті УжДУ, Генріх вирішив стати селекціонером у другому поколінні, і, як і батько, пристосовувати природу до людських потреб. Щоправда до цього спробував себе у якості вчителя біології та шкільного психолога (бо має дві вищі освіти!), ландшафтного дизайнера (озеленення готельно-ресторанного комплексу «Камелот» і його рук справа), а ще створив у середи-ні 90-х Асоціацію психологів м.Ужгорода, брав участь у соціологічних дослідженнях… Але справжньою справою життя для нього став заморський фрукт ківі, який він за десятиліття дослідницької роботи акліматизував до наших умов, створив морозостійкий сорт. Отже, виведений ним сорт ківі – це, у першу чергу, продукт невтомної людської праці, реалізація мрії, народженої шляхом інтуїції.
– Коли я приступав до селекційної роботи з цією рослиною, – каже Генріх Валентинович, – навіть не підозрював, який багатющий потенціал закладений у її плодах. Як з’ясувалося згодом, м’якоть ківі має протипухлинну, антимутагенну і антиоксидантну дії, є чудовим помічником відновлення фізичної працездатності, містить багато вітаміну С (а отже служить чудовою профілактикою грипу і застудних захворювань), підтримує сердечну функцію, бореться з підвищеним тиском, виводить холестерин, спалює жири і перешкоджає їх накопиченню в організмі. Тоді я і подумати не міг, що вчені розглядають ці ягоди як серйозні ліки проти утворення тромбів і каменів у нирках. Останні ж дослідження показали – ківі ще й непогано виводить радіацію з організму.
Роки клопіткої праці врешті-решт дали результат: вдалося вивести власний морозостійкий сорт «Ківі Карпат Стратона вар. «Валентайн».
З чим лише не доводилось зустрічатися на цьому шляху. Це і велика недовіра до нового сорту, і різні вибрики заздрісників і недоброзичливців… Проте собаки гавкають, а ківі розвивається і плодоносить. У селі Сторожниця взяли в оренду півтора гектара землі, де заклали першу в Україні промислову плантацію цього екзоту. Упродовж року мають можливість продати до 40 тисяч саджанців цієї дуже невибагливої, а отже перспективної рослини, яка після посадки за відповідних умов на 3-4 рік починає плодоносити. Єдине не забувайте в спеку про полив. У наших умовах ківі не потребує жодного хімічного захисту, а тому плоди екологічно чисті, що відкриває їм дорогу на експорт.
На сторожницькому ранчо є штучна водойма, де плавають екзотичні різнокольорові коропи, а підігріту сонцем воду за потреби використовують для поливу. Для біозахисту ківі на плантації завели гусей, які випасають траву і не загрожують рибі. Отже, гуси не лише свого часу врятували Рим, а й нині сприяють культивуванню екзотів, які завдяки людині стали «своїми» на нашій землі.
Розвиток ківі стримує, на жаль, людський консерватизм. А з їх плодів і чудове варення, і джем, і сироп, і сік, і жовто-зелене вино, і горілка – «ківіскі» або «ківовиця»… Тому тема ця заслуговує не тільки популяризації, а й реалізації на практиці. Якщо і ви у перспективі хочете поласувати смачними ківі з власного куща чи навіть підняти чарку власної «ківовиці» – на вулиці Квітів в Ужгороді вам будуть завжди раді.