Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Мукачівському районі вирощують озимі культури на площі майже 7 тисяч гектарів

В Мукачівському районі вирощують озимі культури на площі майже 7 тисяч гектарів

Передові господарства, дотримуючись елементів технологій вирощування, отримують від 40-ка до 60-ти центнерів з гектара та чимало господарств з року в рік отримують низькі врожаї. Причини зниження...

Передові господарства, дотримуючись елементів технологій вирощування, отримують від 40-ка до 60-ти центнерів з гектара та чимало господарств з року в рік отримують низькі врожаї. Причини зниження врожайності криються в багатьох факторах, але основними із них є: зниження родючості ґрунтів, внаслідок недостатнього застосування добрив; недотримання сівозмін, а ще гірше посів озимих з року в рік на одних і тих же площах; посів насінням низьких репродукцій; недотримання строків посіву тощо.

Особливу увагу виробникам варто звернути на підбір площ під озимі культури.

Не можна виростити навіть середній врожай зернових на кислих ґрунтах, показник кислотності, РН яких нижче 5-ти.

Неабияке значення при підборі площ під посів зернових культур відіграють попередники і їх удобрення (однорічні та багаторічні бобові трави).

Важливою умовою одержання високих урожаїв є використання для сівби високоякісного насіння та цінних за якістю, перспективних сортів. Для підвищення якості насіннєвого матеріалу застосовують протруювання хімічними препаратами.

З числа сортів озимих зернових занесених до Реєстру сортів рослин України і рекомендованих для вирощування:

- озима пшениця – Лада Одеська, Смуглянська, Панна, Повага, Миронівська-65, Миронівська-66, Перлина Лісостепу, Циганка, Елегія, Веста, Поліська-90, Колумбія та ін.;

- озимий ячмінь – Паллідум-77, Михайло, Росава, Миронівська-87, Основа;

- озиме тритикале – Поліський-7, Зеніт Одеський;

- озиме жито – Матадор, Харківське – 98.

Строки сівби – оптимальні умови перезимівлі і високу продуктивність забезпечують посіви, які на час припинення вегетації утворюють 2-3 стебла. В умовах низинної частини району це забезпечує посів з 25 вересня по 15 жовтня, у Передгір’ї з 10 серпня по 25 вересня. Крайні допустимі строки – відповідно 25 жовтня і 30 вересня.

Норми висіву встановлюють залежно від попередників, фону добрив, строків сівби, біологічних особливостей сорту з таким розрахунком, щоб мати весною не менше 300 рослин і на час збирання 500-600 продуктивних стебел на 1м².

Прес-служба Мукачівської РДА