Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вийшла книга під назвою «Копашнівський Свято-Іоанно-Богословський монастир»

Вийшла книга під назвою «Копашнівський Свято-Іоанно-Богословський монастир»

Нещодавно побачив світ історичний нарис про ще один монастир Закарпаття – Копашнівський. Книга під назвою «Копашнівський Свято-Іоанно-Богословський монастир» вийшла з під пера викладача Київської...

Нещодавно побачив світ історичний нарис про ще один монастир Закарпаття – Копашнівський.

Книга під назвою «Копашнівський Свято-Іоанно-Богословський монастир» вийшла з під пера викладача Київської духовної академії та семінарії, кандидата богослов’я – ієромонаха Іларіона (Кострець).

Своєю появою книга поповнила кагорту вже виданих історичних нарисів про монаші обителі в Домбоках, Ізі, Углі, Грушеві, Приборжавському, Драгові, Липчі та інших монастирях.

Історичний нарис про жіночий монастир в селі Копашнево вийшов до ювілею, 20-ти річчя відродження обителі з благословення Високопреосвященнішого Марка, архієпископа Хустстького і Виноградівського, постійного члена Священного Синоду УПЦ.

Обсяг нарису складає 76 сторінок, які видрукувані на глянцевому папері у м’якому форматі.

По структурі, праця дотримується класичного змісту в якому є історія заснування обителі її діяльність у радянські часи, період відродження та звичайно сьогодення. Автор надає перевагу хронологічному принципу викладу матеріалу. Нарис розділений на 4 глави. Цікавою є інформація про духівників обителі, її настоятельниць тощо.

У кінці нарису подано бібліографію праць з даної проблеми, перераховано назви основних архівних справ, монографій, дослідницьких статей та спогадів оформлених автором у письмовому вигляді.

Крім архівних джерел, автор активно використовує наукові дослідницькі праці Ю. Данильця, І. Хланти, архімандрита Василія (Проніна), архімандрита Гавриїла (Кризина), протоієрея Олександра Монича тощо.

Слід відмітити, що у 2008 році про Копашнівський монастир вже був виданий невеликий нарис у авторстві згаданого вище І. Хланти та С. Мельника. Проте, нарис отця Іларіона є більш доповненим, розширеним та таким, що відповідає нормам і вимогам власне науково-дослідної, церковно-історичної праці.

Передмову до нарису написав науковий співробітник Богословсько-історичного науково-дослідного ценру імені архімандрита Василія (Проніна), протоієрей Олександр Гук.

Загалом праця ієромонаха Іларіона (Кострець) є його першою науковою спробою такого характеру. Вона спонукає церковних істориків заглибитися в дослідження давньої історії нашого краю.

Автора вітаємо з дебютом у науковому полі дослідження православного Закарпаття та бажаємо чергових наукових праць.

Протоієрей Олександр Монич, голова інформаційного відділу Мукачівської Єпархії, кандидат богослов’я МДА