Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті стартував сезон збору ожини

Лікувальні властивості дивовижного плоду, що росте в Карпатах відомі ще з античних часів. У Закарпатті ожину називають чорницею і полюбляють готувати із неї компоти, сиропи та варення.

– Вдосвіта йду у ліс, аби на 10 годину уже бути в Хусті на ринку. Рвати лісові ягоди мені допомагають братики та сестричка, – каже десятирічний Петрик із Рокосова. – Продаю по 12 грн за літр. На шкільне приладдя та солодощі собі вже заробив. За день можу реалізувати 10-12 літрів. Іноді навіть більше. Що залишається, мама заморожує на зиму.

Між іншим покупці доволі охоче купують дари природи, навіть нахвалюють смачний крам.

– Поїхати в ліс не маю можливості, бо цілий день на роботі, а у вихідні хочеться відпочити. Втім, діти дуже люблять десерти з ожини, тож вирішила придбати гуртом 10 кілограмів. Знайшла по 10 гривень, – ділиться думками хустянка Олена Король. – Загалом знаю багато «чорничних» рецептів. Надзвичайно вишуканий смак має сироп із ожини. Для цього на три літри плодів беру літр холодної кип’яченої води, розминаю руками і залишаю на 2 години у темному місці. Потім віджимаю сік і додаю 2 кг цукру. Суміш час від часу помішую. Через добу, коли розчиниться цукор, додаю кавову ложку саліцилової кислоти і готовий сироп розливаю у пляшки. До речі, дуже пікантним є воно з ожини, а ожиновий мед взагалі вважається найефективнішим природним антибіотиком.

Інша ж покупчиня, медсестра за фахом, Аліна Кемінь купує чорні плоди «королеви ягід» саме заради вітамінів та цілющих мікроелементів.

– Карпатська чорниця має такий високий вміст вітаміну С, що колись її лікарі приписували пацієнтам, як профілактичний засіб від цинги, – стверджує жінка. – У народній медицині плоди широко використовують досі, адже вони багаті на органічні кислоти, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектинові, ароматичні, дубильні і азотисті речовини, солі калію, мідь, марганець, фосфор, залізо. А вітамінів у ожині стільки, що її можна вважати справжньою домашньою аптечкою. Тож раджу на сезон з’їсти принаймні 2-3 кілограми диво-плодів.

Слід зазначити, що дозріває ожина тільки у серпнівересні. Отож, хто хоче встигнути поласувати солодкими ягодами, варто поквапитися.