Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Берегівщині вже 12 років мироточить розп’яття на хресті, яке зцілює людей

На Берегівщині вже 12 років мироточить розп’яття на хресті, яке зцілює людей

До завжди відкритого дому Тіберія і Марії Сорко із закарпатського села Кідьош Берегівського району паломники йдуть невичерпним потоком. У звичайній сільській хаті, де проживає подружжя і троє їхніх дітей, 12 років тому сталося диво – замироточило чавунне розп’яття.

Хрест в цьому будинку з’явився невипадково. До 2004 року сімейство Сорко сповідувало реформатську віру, не визнавало ікон та розп’ять.

– Але якось в цій сім’ї справи не йшли, – розповів односельчанин Сорко Іштван Нень. – Хвороби їх переслідували, невдачі, на роботі не ладилося. Все частіше Марія з Тиберієм замислювалися про Бога, говорили про те, що треба змінити своє ставлення до віри. І одного разу поїхали до православного священика в Ужгород. Місцеві, звичайно, дивувалися, адже у нас більшість жителів – угорці, які сповідують реформаторську віру. Але в селі посудачили, та й перестали. А Сорко потім і зовсім перейшли в католицизм. І я пам’ятаю, що в той же час у них в будинку з’явилося це розп’яття.

Тиберій часто говорив, що треба б придбати в будинок хрест. Якось раз в лютому 2004-го ці слова почула сусідка. Тоді вона і подарувала подружжю чавунне розп’яття, стареньке, що потемніло від часу. Жінка розповіла, що такі сакральні вироби виготовляв її чоловік, який працював на місцевому заводі. Ось у неї в будинку один і завалялося. Тиберій відчистив подарунок, пофарбував, витесав дерев’яний хрест, до якого пригвинтив розп’яття. Тоді ж розповів дружині про дивний біль в тілі, який відчув, прибиваючи чавунного Ісуса до хреста. Повісили розп’яття на стіні в коридорі. А через тиждень господарі помітили, що воно вологе, а на стіні навколо хреста – масляниста пляма.

– Прозора рідина стікала саме по металевій частині хреста, з ран Ісуса, – уточнила Марія Сорко. – Ми, звичайно, невимовно здивувалися. Але думали, що через пару днів розп’яття знову буде сухим. Однак ось уже 12 років минуло, а воно мироточить! З чим це пов’язано, ми не знаємо, але я думаю, що таке чудо у нас сталося тому, що я, будучи свого часу протестанткою, була проти хреста. Ось тепер настав той час, коли Всевишній показав мені, як я була не права.

З тих пір двері в будинку Сорко не зачиняються, до них їдуть вірники з Угорщини, Німеччини, Італії, Іспанії. Бувають тут і священики різних конфесій. Люди моляться у мироточного розп’яття, просять здоров’я та благословення у Всевишнього. Іноді пропонують господарям будинку гроші за миро з хреста, але ті самі віддають речовину всім, хто просить. Кажуть, рідина, яка стікає з розп’яття, цілюща, лікує від псоріазу, зцілює сліпоту, хвороби спини, безпліддя і навіть онкозахворювання. Як доказ Марія показує журнал відгуків, де майже всі сторінки списані подяками на різних мовах від паломників.

– Мені навіть довелося звільнитися в роботи – я працювала медсестрою в лікарні, тому що ні Тиберій, ні діти не говорять російською або українською, а віруючі до нас найчастіше приїжджають з України, – каже Марія. – Мої рідні людей просто б не зрозуміли.

А ще подружжя досі не можуть зробити бажаний ремонт, адже в будинку завжди повно людей. Але віддавати розп’яття в храм Сорко не мають наміру, оскільки бояться, що воно перестане мироточити.