Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Делегація з Пардубицького краю ділилася на Закарпатті цінним досвідом добровільних дружин, які існують 160 років

Делегація з Пардубицького краю ділилася на Закарпатті цінним досвідом добровільних дружин, які існують 160 років

У вівторок, 10 січня, у депутатській залі Закарпатської облради відбувся «круглий стіл» з питань організації та діяльності добровільних пожежних дружин за участі делегації громад міст і сіл Пардубицького краю Чеської Республіки. Чеську сторону представляли поважні гості, окрема сенатор Чеського Парламенту Петр Шілар, голова  комітету з питань безпеки та надзвичайних ситуацій Представництва Пардубицького краю Бідмон та інші.

Заступник голови облради Петро Грицик від імені очільника  та  всього депутатського корпусу обласної ради  привітав гостей  на Закарпатській землі, – інформує прес-служба облради.

- Як бачимо, підписаний два роки тому Меморандум про поглиблення  співробітництва між Закарпатською обласною радою та Пардубицьким краєм, сприяє  розвитку нових контактів між громадами наших міст і сіл, бізнесовими структурами, науковими та навчальними установами. Свідченням тому є теперішній  візит  делегацій міст і сіл  Пардубицького краю  до своїх партнерів для налагодження співпраці з територіальними громадами Закарпаття, - зазначив Петро Васильович.

У ході круглого столу наголошувалося, що за чотири роки  співпраці за фінансової підтримки Пардубицького  краю уже реалізовано близько десяти спільних  інфраструктурних проектів у соціальній сфері Ужгородського та Перечинського районів , кілька проектів ще реалізовується і їх введення у дію передбачається  весною нинішнього  року  за  участі гетьмана Пардубицького  краю Мартіна  Нетолицького. На  реалізацію цих проектів чеська сторона з бюджету   виділила  близько 3,5 млн. крон. Це дало нам змогу здійснити реконструкцію котелень та інші заходи з енергозбереження у ряді  загальноосвітніх шкіл, відремонтувати  кілька дошкільних закладів. Окремі з них  гості мали змогу  побачити під час  теперішнього візиту.

Присутній під час круглого столу директор департаменту ЖКГ ОДА Едуард Маляр наголосив, що нині особливо гостро стоїть питання пожежної безпеки в контексті забезпечення діяльності комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород», якому  потрібен аеродромний пожежний автомобіль. І тут допомога чеських  колег і партнерів була б надзвичайно важливою.

А начальник управління ДСНС України у Закарпатській області Роман Гудак підкреслив, що співпраця є дуже важливо для закарпатських рятувальників, які торік  відвідали Пардубіцький край і ознайомились з роботою державної пожежної охорони та добровільних пожежних формувань сільського населення.

Сенатор Парламенту Чеської Республіки Петр Шілар зауважив, що налагоджена співпраця між краями – це  велика, добра справа, «бо  нас пов’язують глибокі культурні, історичні зв’язки і ми потребуємо знати, як ви живете, які проблеми  тривожать вас і як вам допомогти в питаннях, де ми попереду». Відтак він запросив присутніх представників сільських громад, депутатів облради з приїхати з робочим візитом у Пардубіце.

Про формування, становлення та роль добровільних пожежних об’єднань у системі протипожежного захисту Пардубіцького краю розповів Йозеф Бідмон, голова Комітету з питань безпеки і надзвичайних ситуацій Представництва Пардубіцького краю. Він наголосив, що рух добровільних дружин у Чехії налічує 160 років. На Закарпатті цей рух лише відновлюється.  Тому досвід чехів є дуже цінним, особливо у створенні масових добровільних пожежних дружин, в яких бере участь  понад 350 тисяч чехів. 

Насамкінець приймаюча сторона підкреслила, що досвід органів самоврядування Чеської Республіки у організації суспільного життя є дуже важливим для громад Закарпаття, зокрема в організації добровільних пожежних дружин,  організації служби порятунку на  місцях. А старости міст і сіл Пардубіцького краю подякували за  достойний прийом та змогу ознайомитися з колоритним життям закарпатців.