Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Жителі Іршави протестують проти перейменування вулиці на ім’я полеглого в АТО земляка

Жителі Іршави протестують проти перейменування вулиці на ім’я полеглого в АТО земляка

9 квітня 2015 року схвалений, а 21 травня 2015 року вступив у дію Закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки, більше відомий, як Закон про декомунізацію.

У ньому йдеться про те, що символіка таких режимів включає в себе не тільки гімн, герб, прапори, гасла, але й зображення, а також різні пам’ятні знаки діячам Компартії і радянської влади, назви вулиць, міст та інших адміністративних одиниць. Серед населення законотворчі новації не знайшли одностайного порозуміння, а в окремих випадках викликали спротив, – йдеться у повідомленні Іршавської міської ради.

На виконання норм закону, головою Закарпатської обласної державної адміністрації підписано розпорядженняпро перейменування двох вулиць Іршави – колишньої Чапаєва на Ю.Соколачко і Піонерської на Ю.Короля.

У громаді міста виникли дискусії щодо нових назв. Найбільше обурення серед мешканців колишньої вулиці Чапаєва, яка отримала назву імені учасника АТО, мешканця села Лози Юрія Соколачко.

З відповідними листами іршавчани зверталися до міськради. Ініціативна група разом із депутатами Юрієм та Олесею Примич прийшли на зустріч до міського голови і знову ж таки порушують питання про вже друге перейменування вулиці, на котрій проживають. Присутні відмітили, що вже проведено збори мешканців, на яких було присутньо багато молодих людей, які своє майбутнє пов’язують з містом та даною вулицею. Однозначним спільним рішенням громади стало те, що доцільніше буде назвати вулицю Затишною.

Як відзначив Володимир Бреус, про перше перейменування не спитали жодного іршавчанина, а тільки прикріпили на будинки таблички з новими назвами. Зараз головним аргументом повторної процедури слід вважати виключно бажання громади.

Член ініціативної групи Ольга Дзьома сказала, що у такому ж складі активісти готові зустрітися з учасниками АТО, аби навести аргументи та причини повторного перейменування вулиці.

Мер наголосив, що це звернення буде направлено до профільної комісії міськради, яка повинна дати юридичні висновки та розробити алгоритм процедури, а також буде поінформовано громадську організацію «Захисники рідної Вітчини». Всі подальші дії також будуть вчиненні в рамках діючого законодавства.