Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Європейський досвід – українським правоохоронцям

Минулого тижня в Головному Управлінні Національної поліції в Закарпатській області проводився триденний тренінг для прокурорів та слідчих за участі експертів Консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки.

Ця організація працює в нашій країні з 2014 року та надає підтримку державним органам України в послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини, – йдеться у статті газети "Панорама" у номері від 22 червня.

У рамках семінару, представники Консультативної місії з Норвегії, Швеції, Австрії та Литви ознайомили учасників тренінгу з найкращими європейськими практиками кримінальних розслідувань. Зокрема, з практиками розслідувань злочинів, пов’язаних із сексуальним та гендерним насильством, розслідування фінансових злочинів та відмивання грошей, захистом свідків, теоретичними та практичними вказівками щодо міжнародної правової взаємодії, співпраці між слідчими та оперативниками та захистом фінансових інтересів ЄС в Україні.

Основною метою занять є підвищення рівня та можливостей України в боротьбі зі злочинністю – організованою, фінансовою, економічною.

Старший радник з питань контртерористичної роботи Консультативної місії ЄС, офіцер поліції Норвегії Бйорн Торе Салтвік у коментарі газеті «Панорама» звернув увагу на методи співпраці з українськими правоохоронцями: «Повинен зазначити, що наша діяльність і активність з українськими партнерами є обопільною. Ми також багато чого зрозуміли нового зі практики роботи української поліції. Багато корисної інформації почерпнули від українців стосовно специфіки їхньої роботи. Дізналися глибше про проблеми в їхній повсякденній роботі. І тому це така взаємозбагачувальна робота. Але ми приїхали сюди не для того, щоб посадити їх у залу та просто казати їм «робіть те, те і те» або керуйтеся нашими чіткими вказівками. Ми спочатку їх слухаємо, враховуємо їхні досвід, умови роботи, історичні підгрунтя роботи, законодавство України. І відповідно потім у спільній дискусії ми шукаємо ті дії, які можуть бути застосовані українськими партнерами. Відповідно ми ніяким чином не нав’язуємо наші думки та інструкції. Ми тільки за діалог і за те, щоб спільними зусиллями відшукати ті шляхи, завдяки яким українські правоохоронні органи можуть працювати більш ефективно, застосовувати досвід як українських, так й іноземних колег».

Гість зі Скандинавії також відзначив прогрес у реформах органів правопорядку в Україні: «Питання реформ дуже велике і дуже далекосяжне. Але, на мою думку, реформи почались і вони прогресують. Ми це бачимо по тих проектах, які були започатковані Консультативною місією ЄС. Ми працюємо по багатьох напрямках реформ, включаючи різні аспекти роботи правоохоронців. Одним із яскравих прикладів реформ може бути проект з об’єднання функцій слідчих та оперативних працівників поліції. Цей проект запрацював вже в Київській, Харківській, Львівській, Одеській, Хмельницькій, Запорізькій, Сумській, Полтавській областях. І він є досить успішним. Хочу зауважити, що ці проекти є спільними напрацюваннями, адже ми їх запускаємо тільки після консультацій з українськими партнерами. Відповідно, є обопільна згода вводити такі проекти з реформування поліції. Це дуже великий і об’ємний процес. Але перші кроки вже здійснені. І вони досить успішні.

Крім того, хочу зазначити, що значна кількість українських колег вразила нас своїм великим досвідом, своїми дуже креативними підходами, ідеями, до яких і ми прислуховуємось. І ми дуже раді, що це відбувається, оскільки потрібні нові, європейські підходи в роботі української поліції, українських правоохоронних органів. Відповідно, ми хочемо також показати кращі європейські практики, порекомендувати той чи інший вихід із проблеми для українських колег, які уже можуть використовувати пройдений нами досвід у своїй роботі. Важливо врахувати один аспект: країни Євросоюзу вже понад тридцять років працюють спільно в такому об’єднанні, як Європол. І вони спільними зусиллями через цю організацію боряться із злочинністю та знаходять дуже ефективні методи. Відповідно, ми допомагаємо українцям у пошуках потенційних варіантів спів-праці з тими європейськими інституціями, які допоможуть у боротьбі із злочинністю».

Разом із командою Консультативної місії ЄС під час тренінгу працювали і представники Львівського державного університету внутрішніх справ, які теж поділились своїми напрацюваннями із закарпатськими колегами.

У свою чергу представник правоохоронців, прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Закарпатської області Віталій Брунцвік теж відзначив, що обмін досвідом з європейськими колегами – це позитивний фактор розвитку правоохоронних органів. «Лекції були надзвичайно корисними. Насправді, це один із найкращих подібних професійних заходів, у яких мені довелося брати участь. І це без перебільшення. Важливим позитивним моментом було спілкування саме з прокурорами-практиками, які безпосередньо займаються тими ж питаннями, що й ми. Почути про їхні методи роботи, обговорити реальні «робочі» ситуації та, найголовніше, з`ясувати, як застосовувати найкращі європейські напрацювання при нашій роботі, враховуючи наше законодавство. Це справді неймовірно корисно і необхідно. Ми обмінювалися досвідом і обговорювали реальні ситуації, з якими стикаємося щодня. Вважаю, що це було корисно обом сторонам, позаяк і вони отримали позитивні враження від нашого спілкування і занотували окремі ситуації та запитання, до яких ми повернемося при подальшій співпраці», – зазначив Віталій Брунцвік.

Експерт, професор кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Хавронюк у коментарі газеті «Панорама» відзначив важливість подібних міжнародних семінарів: «Їх необхідно проводити щороку для кожного працівника органів досудового слідства та прокурорів і не менше, ніж за 2-3-тижневою програмою.

Проблема наших слідчих полягає у тому, що вони не знають досвіду європейських колег, слабо розуміються в суперсучасних методиках розслідування злочинів названих категорій та тактиці проведення слідчих дій.

Прокурори і слідчі, а також оперативні працівники не добре розуміють роль і місце кожного з них в процесі: прокурора – як правознавця та процесуального керівника, слідчого й оперативного працівника (або ж детектива) – як осіб, які не вирішують правові питання, а професійно займаються лише добуванням доказів, з яких прокурор потім будує обвинувачення. Нам усього лише потрібно забезпечити правопорядок, безпеку громадян, суспільства і держави, а також навчитися не порушувати права людини під час розслідування».