Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті виявили труп свині з африканською чумою

Сьогодні, 6 липня, під головуванням заступника голови Іршавської райдержадміністрації Івана Мошколи відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Під час засідання розглянули питання про виникнення захворювання африканською чумою у диких свиней в урочищі Клобук Білківського лісництва ДП «Довжанського ЛМГ» та навколишніх лісомисливських угіддях Імстичівського та Приборжавського низових колективів Іршавського УТМР та затвердили план заходів щодо ліквідації АЧС.

В.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Іршавському районі І.М. Халус повідомив, що 2 липня до ветеринарної служби Іршавського району надійшло повідомлення про те, що в лісомисливському угідді урочище Клобук Білківського лісництва пастухами знайдено труп дикої свині (свиноматки).

Негайно при виїзді на місце комісією встановлено наступне: труп дикої свині (свиноматки) масою тіла близько 70 кг з ознаками виснаження. Неподалік трупа знаходилося живе порося, яке відстрелено для дослідження епізоотичної ситуації, – повідомляє Іршавська РДА.

Ветеринарними спеціалістами проведено патрозтин трупа свині, дикого поросяти та відібрано проби патматеріалу для направлення в Львівську регіональну державну лабораторію ветмедицини для дослідження на АЧС, також проби направлено до випробувального центру державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ. За результатами дослідження виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Читайте також:
Чому Білорусь заборонила імпорт свинини із Закарпаття

Труп дикої свині та поросяти спалено, а рештки закопано на місці проведення розтину. Місце проведення патрозтину та місце, де знаходився труп дикої свині продезінфіковано хлорним вапном.

Вирішено оголосити територію мисливських угідь – 4-й обхід Білківського лісництва Довжанського лісомисливського господарства та навколишні лісомисливські угіддя Імстичівського та Приборжавського низових колективів Іршавського УТМР неблагополучними. На них також наклали карантинні обмеження.