Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Мукачеві відкрили унікальний музей

Тепер на Закарпатті дегустуватимуть не лише вино... Біля пивзаводу в Мукачеві відкрили музей і дегустаційний зал, ні-ні, не пива, а... меду! Це один із перших в Україні музеїв меду. Він увійшов до...

Тепер на Закарпатті дегустуватимуть не лише вино... Біля пивзаводу в Мукачеві відкрили музей і дегустаційний зал, ні-ні, не пива, а... меду! Це один із перших в Україні музеїв меду. Він увійшов до туристичного маршруту «Солодке Закарпаття». Медова тема досить актуальна для Закарпаття. У краї є чимало бджолярських господарств, травневі та вересневі фестивалі меду, три зони медової дегустації (у Мукачівському, Хустському та Міжгірському районах) та навіть пам’ятник бджолі у Міжгірському районі. Закарпатський мед та продукти бджільництва користуються попитом серед туристів. Зважаючи на це, науковці кафедри туризму УжНУ та фахівці "Турінформ Закарпаття" вирішили розвивати в області медовий туризм, або як його ще називають – апітуризм. До справи долучили одну із відомих бджолярських родин на Закарпатті – сім’ю Перести з Мукачева. Виникла ідея створити музей меду, а при ньому й дегустаційний зал. Медовий дім виконано у жовто-чорних, бджолиних тонах. Організатори сподіваються, що туристи з’їжджатимуться на «медову дегустацію», як бджоли – злітаються на мед. Помітити «солодкий» будинок можна завдяки 40-ка кілограмовій бджілці, яка примостилася на даху унікального музею. Тут можна скуштувати мед різних сортів, вивчити, чим корисні продукти бджолярства, поглянути, яким реманентом користується пасічник, навіть поспостерігати за роботою бджіл. Оригінальну колекцію меду різних країн світу, подарував музею завідувач кафедри туризму УжНу Федір Шандор. У колекції зібрано мед із близько двох десятків країн, починаючи із наших ближніх сусідів: Чехія, Словаччина, Угорщина та закінчуючи такими країнами, як Шотландія, Швейцарія, Ліхтенштейн, Австрія, Ізраїль, Індія, Палестина, Австралія, Тибет. Напевне, найцікавішим етапом медової програми є дегустація. На дегустацію виставляють 4 види меду, 2 види медовухи і один бальзам. "Медовуха - це напій, який виготовляється з допомогою бродіння меду та додаванням (або без) соків, плодів ягід, - розповідає засновник музею Віктор Переста. — Ще один чудовий напій — це медовий бальзам. Він настояний на на лікарських травах, зеленому горісі, суниці. Має хороший зміцнювальний ефект". «У різних життєвих ситуаціях – треба використовувати різні медопродукти, - продовжує дружина Віктора, Людмила Переста. – Якщо застудилися – треба вживати прополіс. Відчуваєте слабкість - прийміть пилок, поїжте меду. А як заболів шлунок – допоможе перга. Бджолиний підмор (тіла загиблих бджіл) здатен пригнічувати запальні процеси, стабілізувати кров’яний тиск, лікувально діє на систему крові та стан судин». Родзинкою новоствореного музею буде не лише дегустація медових ласощів. Організатори планують створити біля будинку спеціальний майданчик з невеликою пасікою. Там проводитимуть спеціальні лекції для дітей та дорослих. На практиці демонструватимуть роботу пасічника та навчатимуть бджільництву. Саша Сашина