Яблучний Спас: що потрібно освячувати та що не можна робити у цей день
Яблучний спас (Другий Спас) або Преображення Господнє кожного року святкують 19 серпня. Яблучний спас – одне з великих свят для всіх християн, а ще воно символізує кінець літа та похолодання.
Як і всі інші великі релігійні свята, віряни відвідують богослужіння. Наші предки казали, якщо у цей день погода суха і спекотна – такою ж буде осінь. А якщо падає дощ, то золота пора буде багатою на опади.
Що святити на Яблучний Спас
У цей день святять у церкві не тільки яблука, але й інші овочі та фрукти. Традиційно українці освячують груші, виноград, сливи, персики, можна овочі, включаючи помідори та моркву, а також мед, жмут колосся жита і пшениці. Таким чином прославляють різноманітне багатство природи.
Що не можна робити на Яблучний Спас
У давнину вважалося, що у цей день не можна їсти яблука, поки вони не будуть посвячені у церкві.
Також на Яблучний спас не можна робити ніяких робіт по дому, зокрема, шити. Українська приказка говорить: хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози ллє.
Яблучний Спас припадає на Успенський піст, тому, якщо ви вирішили його дотримуватися, то потрібно відповідно харчуватися.