Смак сльози виноградної лози знає винороб із Завидова

Смак сльози виноградної лози знає винороб із Завидова
Кажуть, виноград любить тінь господаря. Адже тільки коли лоза відчуває працьовиті руки, дає добрий урожай. А виноградники Михайла Гегедоша із села Завидово, що на Мукачівщині, відчувають тінь не лише...

Кажуть, виноград любить тінь господаря. Адже тільки коли лоза відчуває працьовиті руки, дає добрий урожай. А виноградники Михайла Гегедоша із села Завидово, що на Мукачівщині, відчувають тінь не лише господаря, а й його дружини Ганни та доньки Наталі. Тут ціла родина доглядає за виноградом. А той віддячує їм солодкими і наливними гронами, з яких Михайло Михайлович створює десятки сортів вина. І кожен з них має свій неповторний букет...

Вирощувати виноград Михайло Гегедош почав на початку третього тисячоліття, після того, як отримав від колгоспу пай. Спочатку, каже, й не надто розбирався у виноградарській справі, хоча й виріс у центрі закарпатського виноробства. Але корчувати виноградники, тим паче родючі, гріх. Тож Михайло Михайлович вирішив, що вирощуватиме виноград для власних потреб.

«Я біля винограду та вина бігаю, як мати біля немовляти, — порівнює свою працю Михайло Михайлович. — Ранньою весною обрізаю лозу, затим удобрюю перегноєм. Слідкую, щоб джмелі не об'їдали грона...».

Коли зібрав перший урожай і заклав вино, зрозумів, що цього напою вистачить і для себе, і на продаж. Так Михайло Гегедош почав професійно виготовляти вино. Посприяли цій справі і винні фестивалі. Адже, власне, тільки на таких заходах винороб і може продати своє вино.

До виготовлення вина Михайло Гегедош підходить по-особливому. Використовує для цього власні методи бродіння напою. Каже, користується в основному дідівськими знаннями, які освоїв уже згодом. Виготовляє відомі на Закарпатті сорти: «Кагор», «Троянду Закарпаття», «Ізабеллу»...

А торік Михайло Гегедош створив новий сорт вина — «Космос», а як основу використав виноград каберне. Каже, цьому послужило давнє знайомство.

«Колись я познайомився з майстром виноробної справи з Ужгорода, який створював вино спеціально для космонавтів,— розповідає Михайло Михайлович.— Він купажував відбірні сорти червоного винограду. Свого секрету сповна він мені не видав, але деякі нюанси я зрозумів. «Космос» має неповторний букет, дуже позитивно впливає на здоров'я», — констатує мій співрозмовник.

Михайло Михайлович зауважує, що найбільшою проблемою закарпатського винороба є відсутність дозволу на продаж. Адже в Україні, на відміну від наших європейських сусідів, не існує такого поняття, як «приватний винороб». А це, в свою чергу, дуже обмежує в правах дрібних закарпатських виробників вина. Іншою проблемою є конкуренція серед самих виноробів. І часом вона, на жаль, не дуже здорова.

«Найближчим часом планую створити вдома дегустаційну залу,—хвалиться на завершення розмови Михайло Михайлович . — Адже так зможу приймати туристів. Бо попит на подібні зали на Закарпатті сьогодні є. Щоправда, для цього потрібно вкласти чимало праці і коштів».

Сніжана Русин