Як закарпатець хурму вирощує

Закарпатський селекціонер Михайло Зелді вже 16 років проводить спостереження і вирощує східну хурму в найпівденнішій точці Закарпаття – урочищі Холмовецька Гора. Ця культура не тільки прижилася в умовах низьких температур, а й дає стабільно хороший урожай.

Всі сорти садівник прищеплює до дикої Вірджинської хурми. Ставку робить на міжвидові гібриди Росіянка-18, Росіянка-2, Нікітська Бордова, Червона шапочка і сорт Мідер, які є найбільш морозстойким.

Читайте також:
Ківі з вулиці Квітів: закарпатець вирощує перший український сорт екзотичного фрукту

"Вивчаю в умовах місцевості поведінку 18 сортів Вірджинської хурми, здатної витримувати морози до -36° C", – каже селекціонер.

Також чоловік стверджує, що він не використовує хімічний захист, оскільки за весь час спостереження не знаходив на деревах ні шкідників, ні хвороб. Урожай закарпатець встигає зібрати до похолодань.