Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Перший в Україні малий винороб отримав ліцензію на виробництво за новою спрощеною процедурою

Перший в Україні малий винороб отримав ліцензію на виробництво за новою спрощеною процедурою

Георгій Молчанов, винороб із Миколаєва, отримав вчора, 20 листопада, першу в Україні ліцензію на виробництво вина як малий винороб.

«Друзі, маю сьогодні два свята! Перше – День Народження у мами; друге – тримав першу в Україні ліцензію для малих виноробів! Дякую усім, хто розробляв цей закон та втілював його у життя! Особливо Андрію Вадатурському, Роберту Горвату та їх команді! Попереду ще багато роботи, і цей та наступний рік мають стати бумом малого виноробства!», – написав Георгій Молчанов на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

Саме згадані Георгієм Молчановим народні депутати Роберт Горват та Андрій Вадатурський, а також Валерій Лунченко та Василь Петьовка є співавторами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв» №2360, котрий і запровадив в Україні спрощену процедуру ліцензування малих виноробів.

«Перший пішов! Закон працює! Вітаю Георгія Молчанова з цією значимою подією. Хоч першим бути важко, але це того варте. Вірю у велике майбутнє українського виноробства! Українському вину бути!», – привітав винороба у соцмережі ініціатор та співавтор Закону про спрощене ліцензування Роберт Горват.

Читайте також:
Закон, що спрощує ліцензування «малих» виноробів, вступив у дію

Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв» №2360 (відомий також як Законопроект №6693) передбачає спрощену процедуру ліцензування підприємств із невеликими обсягами виробництва терруарних вин (вин місцевості), плодово-ягідних вин та унікальних медових напоїв з виноматеріалів власного виробництва.

Завдяки його прийняттю та реалізації малі винороби матимуть можливість отримувати ліцензії на виробництво без проходження атестації, яка раніше передбачала збір понад 140 дозвільних документів. Процес міг тривати і до 2-3 років. Натомість, згідно Закону 2360, ліцензування відбуватиметься за спрощеною процедурою і з обов’язковим контролем якості, який здійснюватиметься акредитованими лабораторіями.

З жовтня Кабінет Міністрів України затвердив форму та порядок реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази для малих виноробів, котрі хочуть виготовляти та реалізовувати власне вино.