Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Кір "перекинувся" на дорослих: як уберегтися та що треба знати

Кір "перекинувся" на дорослих: як уберегтися та що треба знати

Від початку цього року на кір захворіли 24 тис. українців, дев’ять випадків виявилися летальними. За темпами поширення кору Україна впевнено веде в Європі вже другий рік.

Раніше вірус атакував здебільшого невакцинованих дітей, але, за логікою епідемій, нині перекинувся на дорослих, в яких немає імунітету. Дорослі можуть прищепитися від недуги, якщо належать до груп ризику.

Що робити всім іншим, якщо у приватних клініках для таких пацієнтів вакцин немає, а в державних – відмовляють? Відповіді – на відео.

Україна вже другий рік є лідером у Європі за темпами поширення кору – захворіли понад 80 тисяч людей, 30 – померли. Вірус, який ще торік уражав здебільшого невакцинованих дітей до дев’яти років, перекинувся на дорослих.

"Це типовий епідеміологічний процес, коли спалах спершу поширюється серед дітей молодшого віку, і в подальшому поширюється на старше покоління, яке немає імунітету проти цього вірусного захворювання", – розповідає перший заступник директора Громадського центру здоров’я МОЗ Віктор Ляшко.

Перевірити, чи є у вас імунітет проти кору, можна лише одним способом – здавши аналіз крові. У державних амбулаторіях таких досліджень не проводять, у приватних – аналіз коштує в середньому 300 гривень. Результати відомі за одну-дві доби.

Розшифрувати їх просто: якщо щеплення від КПК є, або ж людина перехворіла – виявляють антитіла, або ж імуноглобуліни класу G.

В Україні всі діти, віком до 18 років, забезпечені безкоштовними вакцинами КПК. А от імунізація дорослих за державний кошт – не передбачена. Тому після спалаху кору вакцини, які були на приватному ринку, блискавично розлетілися, а виробники КПК наразі взяли паузу в поставках.

Читайте також:
Захворюваність на кір знизилась на третину

"Ми як Міністерство охорони здоров’я не можемо зобов’язати виробника поставити вакцину на приватний ринок. Ми поговорили, сказали, що в нас є потреба, але виробник сам планує (поставки – ред.)", – пояснює Віктор Ляшко. 

Нині безоплатно вакцинувати можуть лише людей із груп підвищеного ризику, або ж тих, хто контактував із хворими на кір, віком до 30 років.

У МОЗ обнадіюють: "Є проекти нормативно-правових актів на підписі в міністра охорони здооров’я. Будуть передані на візування до Мін’юсту для того, щоб зняти цей віковий бар’єр у тридцять років і дозволити вакцинувати усіх контактних за кошти державного бюджету". 

А паралельно МОЗ уже звернувся до Кабміну із проханням додатково закупити вакцини для імунізації дорослих, щоб запобігти епідемії.

Раніше повідомлялось, що школярів Мукачева кожного ранку оглядатиме медичний працівник.