Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Петрів піст: що можна та що не варто їсти під час посту

Дата Петрового посту залежить від дня святкування Великодня. Цьогоріч початок посту припадає на понеділок, 24 червня, і триватиме вісімнадцять днів до четверга, 11 липня. Цей піст є одним з чотирьох багатоденних постів. Календар харчування по днях та що можна їсти – читайте далі.

Зазвичай Петрів піст починається через 7 днів після Трійці. Завершиться у переддень свята церковних апостолів Петра і Павла. Петрів піст розпочався ще у найдавніші часи православної церкви. Утвердився він тоді, коли у Римі та Константинополі були відкриті храми на честь апостолів Петра і Павла. 

Спочатку апостол Петро був простим рибалкою, а в Господа повірив після того, як Ісус прочитав проповідь в його човні. Сіть рибалки стала рватися від кількості риби, хоча до цього Петро не міг виловити і рибини. Після цього віра його в Бога стала незламною. Він єдиний, хто не побоявся йти за Ісусом по воді.

Апостол Павло не сприймав християнство. Він навіть відправився в Дамаск на боротьбу з ним. Проте в дорозі світло осяяло його і він почув слова Господа. Сліпим він прибув в Дамаск і прийняв хрещення, після чого прозрів. З того часу Петро і Павло є найбільш ревними послідовниками Христа.

Календар харчування на Петрів піст

24 червня. Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

25 червня. Страви з риби або морепродуктів.

Читайте також:
У червні українці матимуть додаткові вихідні

26 червня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

27 червня. Страви з риби або морепродуктів.

28 червня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

29 червня. Страви з риби або морепродуктів.

30 червня. Страви з риби або морепродуктів.

1 липня. Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

2 липня. Дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

3 липня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 липня. Страви з риби або морепродуктів.

5 липня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

6 липня. Страви з риби або морепродуктів.

7 липня. Різдво Іоанна Предтечі. Рекомендується вживати страви з риби або морепродуктів.

8 липня. Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

9 липня. Страви з риби або морепродуктів.

10 липня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

11 липня. Страви з риби або морепродуктів.

Що можна їсти?

Під час Петрового посту при приготуванні їжі можна запікати, тушкувати, відварювати або просто вживати у сирому вигляді. Під час Петрового посту не можна вживати страви, де є м’ясо, молоко або олія.

В понеділок рекомендуєься їсти гарячу їжу без олії: пісні каші (гречану, рисову, перлову, ячну, вівсяну). 

Вівторок, четвер і субота – найважливіші дні посту. В цей час дозволяється будь-яка пісна їжа і риба.

Середа і п’ятниця – дні, коли їжу вживають у найменших кількостях. Заборонена їжа тваринного походження, риба і олія. Деякі християни в цей день харчуються лише водою та хлібом.

Неділя. Дозволяється додати вино. Однак пити його можна лише в невеликих кількостях, не зловживаючи і не допускаючи сп’яніння. Червоне вино, особливо кагор, має особливе значення для віруючих, а тому і дозвіл на його помірне вживання виглядає цілком доречним