Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Масові замінування: як з цим бореться поліція

За останні декілька місяців область сколихнула серія псевдозамінувань. Це не просто фальшиві виклики для екстрених служб, але й задарма витрачені гроші – лише один виїзд швидкої коштує бюджету півтисячі гривень, рятувальників – щонайменше у 5 разів дорожче. "Мінували" і Мукачево, і Ужгород, і Берегово, від міськради до приватних будинків. Як виявилось, така хвиля мінувань зачепила всю країну. Правоохоронці змушені переглянути алгоритм перевірок і пошуку бомб. Країна має зрозуміти, як адаптуватись до нового виду атаки. Де не шкодують ні садочків, ні пологових. "По всій країні 15 тисяч за місяць – це тільки хибні. Такої масовості ми ще не мали і такої масовості з точки зору і кількості об’єктів і кількості міст", – розповів речник МВС України Артем Шевченко. Наразі силовики вимагають жорсткішого покарання для телефонних терористів і напрацювали нову схему реагування на цунамі так званих замінувань – але  вважають їх секретними і ділитись, що саме придумали не збираються. Не хочуть спрощувати життя злочинцям. 

Читайте також:
Пацієнтів та медперсонал евакуйовують: у Мукачеві повідомили про замінування ЦРЛ та дитячої лікарні

Але звідки надходять ці повідомлення? Навіщо? Скільки коштує один таких хибний виклик державі? Правоохоронці працюють у посиленому режимі. Саме вони повинні перевірити всі об’єкти, які потрапили у повідомлення про замінування. І це лише вершина айсберга. А ще викликають медиків, пожежних, СБУ. Відтак хуліганством тут вже не пахне.  Десяток мільярдів гривень на рік – це вже серйозна економічна війна. Звичайно, серед фейкових мінерів трапляються різні люди і різні мотиви. Тут нема лише одного, центру. Але біда в тому, що телефонними цих мінерів називають лише умовно. Справді масові атаки були спричинені електронними каналами, які поки  неможливо ідентифікувати.

"Для розсилки такого масового характеру таких хибних повідомлень використовується сучасні сервери і сучасні засоби телекомунікаційні, які унеможливлюють наразі, ну, певну блокаду цих повідомлень", – пояснив речник МВС України. Більшість мінних повідомлень приходить інтернетом, як  електронні листи чи повідомлення. Наша кіберполіція вважає, що йдеться про системну розсилку, яку доручають навіть не анонімам, а так званими штучним ботам. Сервери вдалося прослідкувати до Росії або окупованих Донецької, Луганської областей, а також їх виявляли в анексованому Криму. У всьому світі ухвалена єдина тактика. Хай навіть на 99 відсотків ви будете переконані, що мінування хибне – життя людей важливіше. І той один відсоток – вартий евакуації. Особливо у країні, яка воює.

Читайте також:
У Берегові замінували консульство Угорщини та ще кілька установ

"Кожен виклик, де саме залучаються вибухотехніки повинен бути розцінений, як бойовий. Тому що в нас є бойові дії на сході нашої країни і треба бути пильними, але без паніки", – зазначив перший заступник начальника департаменту вибухотехнічної служби Нацполіції України Андрій Покушалов. Тож порада одна – поки силовики шукають нові методи протидії телефонному терору – не нервуйте зайве. Однак варто виконувати всі накази щодо евакуації. 

Нагадаємо, що мешканка Мукачева, перенервуваши через псевдозамінування, передчасно народила дитину. Немовля померло.