Закарпатці розповіли про сезонний підзаробіток, який приносить хороший дохід
Збір яфин розпочинається ще затемна – о п’ятій ранку. На вершину гори їдуть спеціальним транспортом по вузькій дорозі декілька кілометрів. Опісля – пошук найкращого місця для збору ягід.
Віталій Стегура збирає яфини вже сім років. Хлопець розповідає, що ця робота нескладна – потрібне тільки відро, яке прикріплюється ременем до поясу та спеціальний саморобний інструмент для "вичісування" ягід.
Відро наповнює ягодами за півгодини, каже хлопець. Лише протягом двох годин назбирав дванадцять кілограмів яфин. Зазвичай, в день "ягідний улов" до тридцяти кілограмів. Каже – це лише сезонний підзаробіток.
На початку липня яфини збирають ближче до лісу – там вони достигають найшвидше. Потім місцеві підіймаються вище в гори.
Цього року ягід доволі багато, кажуть місцеві. Щодня в середньому збирають від десяти до п’ятдесяти кілограмів кожен. Якщо ж погода на полонині погана – вдається "начесати" у рази менше.
Зібрані яфини здають в спеціальні пункти прийому, або ж самі продають на ринках. Кілограм яфин у пунктах прийому вартує в середньому тридцять п’ять гривень. Щодня приймають до півтони ягід. А ось на ринках яфина вартує від сорока гривень за кілограм.
Лікарі ж кажуть – користь від споживання цієї ягоди надзвичайно велика. Більше – у сюжеті "Сіріусу".