Головний санлікар України Віктор Ляшко звернувся до українців
На сьогодні в Україні кожен шостий суб’єкт господарювання порушує протиепідемічні норми, дотримання яких убезпечить людей від зараження коронавірусом COVID-19. Протиепідемічні рекомендації прописані для ресторанів, офісних приміщень, салонів краси, спортзалів, басейнів, ринків, торговельно-розважальних центрів. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, у суботу, 20 червня, повідомляє пресслужба МОЗ.
"Ці порушення призводять до того, що відбуваються інфікування. Є порушення й в транспорті. Ми повинні розуміти, що наша спільна мета — подолати епідемію коронавірусної хвороби. Ніхто не зацікавлений в продовженні карантину. Нам всім тяжко. Але ми повинні зрозуміти і дотримуватись прописаних норм", — сказав він. Ляшко закликав українців дотримуватись протиепідемічних правил безпеки та нагадав розроблені норми для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19. Так, одне з ключових правил: працівники, які приходять до цих закладів, повинні зранку пройти термометрію. Відвідувачів на територію магазину, ТРЦ тощо повинні допускати, виходячи з норми 1 людина на 10 метрів квадратних.
"Ця норма прописана для того, щоб можна було дотримуватися соціальної дистанції в розмірі 1,5 метра. Тому суб’єкт господарювання, який допускає людей на територію магазину, супермаркету, ТРЦ повинен знати площу цієї будівлі і знати кількість людей, яких він допускає всередину", — підкреслив головний санлікар. Перебуваючи в будівлі громадського приміщення, потрібно одягати на обличчя маску, яка обов’язково має прикривати і ніс. Адже тільки таке носіння захисної маски дозволяє запобігти інфікуванню інших людей, наголосив Ляшко.
Крім того, не можна заходити в громадський транспорт, в приміські електрички без маски на обличчі. За цим повинні стежити перевізники. Автоперевізники не повинні допускати в автобус людей більше, ніж передбачено технічним паспортом для сидячих місць. В закладах громадського харчування, які відкриті для відвідувань всередині закладу, повинна дотримуватись норма щодо розміщення кількості осіб за одним столом, мають бути забезпечені умови соціального дистанціювання: люди за різними столиками мають знаходитися на відстані 1,5 метра. Меню повинно бути одноразовим, або таким, що підлягає дезінфекційній обробці.
В кожному з перелічених закладів повинні бути умови для проведення антисептичної обробки рук. "Ми повинні запам’ятати три ключові речі, які потрібно забезпечити в кожному закладі. Зокрема, без маски ми не входимо всередину будівлі, руки оброблені антисептичним засобом, або має бути доступ до проточної воді з милом. А також потрібно дотримуватись соціальної дистанції 1,5 метри", — резюмував Віктор Ляшко.
Нагадаємо, що на Закарпатті опорні лікарні по коронавірусу переповнені.