Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Медовий, Яблучний і Горіховий Спаси: коли відзначають ці свята

Медовий, Яблучний і Горіховий Спаси: коли відзначають ці свята

У серпні традиційно відзначаються три Спаси – Медовий, Яблучний і Горіховий. Це церковні свята, які були названі на честь Спасителя Ісуса Христа. У ці дні заведено дякувати Богові за отримані дари природи і зібраний урожай.

Коли Медовий Спас 2020 року?

Медовий Спас, або Перший Спас, Маковія, традиційно відзначається 14 серпня. У 2020 році це п’ятниця. Цього дня православні вшановують пам’ять трьох святинь: Животворящого Хреста Господнього, образу Спасителя та ікони Володимирської Божої Матері.

Читайте також:
Медовий Спас або Маковія: традиції і прикмети

Це також перший день Успенського посту. У народі свято отримало назву "Медовий", бо вважалося, що з цього дня бджоли більше не несуть меду. На Маковія бджолярі діставали з вуликів перші медові стільники і святили їх у церкві. Раніше вважалося, що зібраний в цей час мед є цілющим. У народі заведено пригощати одне одного медом, пекти медові коржики і пряники.

Коли Яблучний Спас 2020 року?

Яблучний Спас, або Другий Спас, який завжди відзначається 19 серпня, 2020 року припадає на середу. Цього дня церква святкує Преображення Ісуса Христа, коли Він явився в Божественній величі і славі трьом найближчим учням під час їхньої молитви.

Починаються проводи літа. На Яблучний Спас люди здавна святили яблука та інші фрукти, які до цього часу не можна було їсти. У свято заведено пригощати одне одного свіжими яблуками та різноманітними стравами з цього запашного фрукта.

Читайте також:
Яблучний Спас: що можна і чого не можна робити в цей день

Коли Горіховий Спас 2020 року?

Третій Спас, або Горіховий Спас, Хлібний Спас, відзначається 29 серпня і цього року припадає на суботу. Цього дня церква згадує перенесення Нерукотворного образу Спасителя.

Хлібним і Горіховим Спасом свято в народі прозвали тому, що цього дня дозрівала ліщина, також пекли хліб із зерна нового врожаю, який освячували ув храмі і з’їдали всією сім’єю.