Березовий сік: рецепт приготування та як закрити на зиму
Добувати березовий сік – давня традиція. Як тільки настає весна і в деревах починається активний сокорух, чимало українців йдуть у ліс з ємностями, роблять надрізи у корі берези та роблять пристосування для збирання соку.
Добувати березовий сік можна тільки короткий проміжок часу. Прозорий і солодкуватий присмак рідина має тільки до того моменту, поки на березах набрякають бруньки, а молоді листки готуються прорвати їхні покриви. Далі сік мутнішає.
Варто пам’ятати, що збирання соку так чи інакше шкодить дереву. І хоча такі "рани" від свердликів, порізів і зрубів з часом "затягуються", втім, деякі дерева можуть не пережити таку процедуру і згодом засохнути.
Та все ж, якщо дотримуватись всіх правил і не "вичавлювати" із берези все до останньої краплини, тоді можна і сік здобути, і деревце зберегти.
Найчастіше сік заготовляють на зиму. Рецепт березового соку в першу чергу залежить від його цукристості. Якщо він надто кислий, варто додавати побільше цукру, і навпаки.
Пропонуємо Вашій увазі кілька рецептів, як закрити березовий сік на зиму.
Консервація березового соку
- Візьміть 3 літри соку, 1 склянку цукру та 1/8 ч.л. лимонної кислоти.
- Березовий сік доведіть до кипіння, всипте цукор і додайте лимонну кислоту. Розмішайте.
- Перед цим простерилізуйте банку, далі вилийте рідину в неї і закатайте кришкою.
Березовий сік із шипшиною
- Візьміть все те саме, що і у попередньому рецепті. А ще – 12-14 шт. шипшини.
- Так само змішайте всі інгредієнти та доведіть до кипіття. Вказана кількість шипшини – оптимальна з розрахунку на 3 літри. Якщо ви бажаєте отримати сік із більш концетрованим смаком, тоді дайте на кілька ягід більше.
Сік з апельсином, лимоном та ківі
- Необхідно 3 літри соку, 1 склянка цукру, ¼ ч.л. лимонної кислоти та скибочки ківі, лимона та апельсина.
- Березовий сік доведіть до кипіння та додайте в нього цукор і лимонну кислоту.
- На дно банки покладіть кружечки лимона, ківі та апельсина. Залийте сумішшю та закатайте.
Пам’ятайте, банка повинна бути так само стерилізованою. Інакше ваш сік може зіпсуватись і "вибухнути".
Можна використовувати згадані фрукти окремо. Одну банку можна приготувати з лимоном, іншу з ківі, третю – з апельсином. Це все залежить від вашого смаку.
У мережі інтернет є чимало варіантів, як закрити березовий сік. Та варто пам’ятати: найважливіше тут є стерилізація. Інакше він зіпсується. А сам рецепт березового соку ви можете вигадати і самі, посилаючись на власні смаки та вподобання.
Березовий сік поєднується із чималою кількістю фруктів і трав. Ви можете його приготувати також зі смородиною, м’ятою, вишнями та ін.
Кілька порад консервації березового соку:
- перед приготуванням ретельно процідіть його, оскільки в рідину під час збору могли потрапити кора берези, гілки, трави, камінчики та ін.;
- сік доводьте до кипіння, але не кип’ятіть – найоптимальнішою температурою є 90 градусів;
- як дізнатись, що сік майже готовий? Перед кипінням на ньому з’явиться піна;
- що буде, якщо сік все-таки закипить? Нічого, просто в ньому стане набагато менше корисних речовин.