Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

18 травня: яке сьогодні свято та що не можна робити

18 травня – великомучениці Ірини; ікони Божої Матері "Невипивана чаша".

Свята жила в І-II столітті і до хрещення носила ім’я Пенелопа. Ірина була дочкою правителя Лікінія з міста Мігдонії. Її вчитель Апеліан був християнином і розповідав дівчині про християнство. 

Коли батьки вирішили видати її заміж, до дівчини прилетіли 3 птахи: голуб із маслиновою гілкою, орел із вінком і ворон зі змією. Вчитель Апеліан пояснив це диво, що Господь бажає бачити її Своєю нареченою, і що вона перенесе багато страждань за свого Небесного Жениха. Після цього Пенелопа відмовилася виходити заміж, прийняла хрещення з рук апостола Тимофія, учня апостола Павла, і була названа Іриною.

Читайте також:
Коли Трійця у 2021 році – дата святкування

Дівчина стала переконувати своїх батьків прийняти християнство. Мати раділа тому, що дочка стала християнкою, а батько вимагав, щоб вона поклонялася і поганським богам.

Коли свята Ірина відмовилася від цього, то розгніваний батько Лікіній наказав зв’язати дочку і кинути її під ноги сполоханим коням. Але коні зупинилися. Очевидці, побачивши таке диво, увіровали в Христа.

Новий правитель заборонив Ірині проповідувати, а коли та не послухалася, велів кинути її у ров зі зміями та скорпіонами. 10 днів свята сповідниця перебувала в рові і залишилась неушкодженою. Тоді правитель наказав розрізати св. Ірину пилою начетверо, але несподівано здійнялася буря, почалася страшна злива, багато поган увірувало в Христа, народ повстав проти мучителя.

За кілька днів до смерті Ірини їй явився Господь, ознаменувавши себе хрестом, свята Ірина увійшла в одну з печер в місті Ефесі і вхід в печеру закрили. Коли на четвертий день християни ввійшли в печеру, то тіла святої Ірини там не знайшли. Видно, що Сам Господь возніс її на небо.

Традиції: 

​​​​​​Від 18 травня починали висаджувати розсаду капусти. Вважалося, що цим повинні займатися тільки жінки - і бажано рано-вранці в повній самоті, поки ніхто не бачить, щоб не наврочили.

Кольорові сновидіння, які наснилися в цю ніч, можуть збутися. Якщо ж побачити уві сні блискавку, це буде знаком того, що пора упокорити гординю і марнославство. 

Прикмети:

  • Птахи припинили щебетати – чекай грозу та дощ.
  • Розсада вбирає багато води – покіс буде сухим.
  • Негода у цей день – буде урожай хліба.
  • Гусак 18 травня в сухому місці чепуриться – скоро настануть холоди.
  • Йде дощ із перервами – чекай погіршення погоди

Що не можна робити в цей день

  • Якщо дівчина хоче вийти заміж, то їй не варто ходити в гості до вдови, навіть до близької родички. Такий похід не тільки призведе до безшлюбності, але і приверне в життя юної представниці прекрасної статі безліч проблем.
  • Якщо ж на ніч залишити немитий посуд, то темні сили поселяться в будинку і будуть насилати на всіх домочадців хвороби та інші біди. До цього ж призведе і перестрибування через дерева, розкидані поруч з городами і полями.
  • 18 травня не можна брехати або просто базікати не по справі. Вважається, що інакше рот може покритися болячками, вивести які не вдасться досить довго.