Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Список "Єдиного Центру" у Мукачівську міську раду: "а на манеже всё те же"

Політична сила екс-глави Секретаріату часів Президента Ющенка першою зареєструвала в Мукачеві своїх кандидатів до міськради.

Список з тридцяти семи прізвищ за традицією очолила особа, яка змагатиметься від цієї політсили за крісло мера. Якщо в 2010 році цією персоною був нинішній міський голова Золтан Лендьєл, то цього разу ним став Андрій Балога – старший син нардепа та колись найвпливовішої людини Закарпаття – Віктора Балоги. 

Список провладної в місті політичної сили, на диво, виявився передбачуваним. В ньому зовсім небагато нових облич. Подібну сталість прізвищ можна пояснити головною проблемою команди – відсутністю людей, яким можна довіряти. Віктор Балога, зважаючи на досвід останніх років, коли з-під крила "ЄЦу" втекла переважна більшість його однопартійців, – у виборчій кампанії осені 2015 робить ставку на перевірених минулою каденцією людей. 

Зареєстрований в міській територіальній виборчій комісії список кандидатів можна умовно поділити на кілька частини: бізнес, адмінресурс та волонтерська частина. 

Цього року родина Балог делегувала у міську раду одразу кілька осіб, що вірою і правдою служать їм, відстоюючи інтереси сімейного бізнесу. Перш за все мова йде про Едуарда Барчія ( ПрАТ "Мукачівська автобаза"), Олександра Лендєла (ТОВ "Барва"), Олександра Хуторного (ТОВ "Мукачівський інститут меблів") та Володимира Шубця (ТОВ "КМЦ "Барви"). Варто відзначити, що всі чотири кандидати працюють на підприємствах, що напряму чи опосердковано відносяться до власності родини Балог. 

Другу групу "ЄЦу" складають особи, які мають безпосередній доступ до адміністративного ресурсу. Вже за доброю традицією, яку цілком можливо запозичено з часів Радянського Союзу, "єцівці" ведуть в міську раду освітян, лікарів та творчу інтелігенцію. Одразу кілька директорів боротимуться за перемогу на своїх виборчих округах. Серед них Наталія Жабко, Василь Ілов, Михайло Лабош, Микола Морека, Надія Попович, Василь Чорій та Віталій Якимчук. Серед новачків у цій когорті хіба що Надія Попович та ще один представник освітянської сфери Мукачева, заступник директора ЗОШ №3 з виховної роботи Катерина Андялошій. Серед медиків свої сили спробують нині діючі депутати міськради Мирослав Гавришко, Євгенія Деркач, Ольга Паламарчук та працівники обласної дитячої лікарні Юрій Дем’ян та Євген Жупан. Для останнього, до слова, це певне пониження в класі, адже досі один з лідерів русинського руху краю представляв інтереси партії в обласній раді. Окремо варто відзначити одну з найчисельніших груп у списку "Єдиного Центру" – чиновників з міської ратуші. Серед них вірний товариш Балоги-молодшого, віднедавна заступник мера Мукачева Віталій Гільтальчук, повернувшийся в апарат виконкому керуючий справами Олександр Галай, в.о. начальника управління освіти Терезія Тіба,  секретар міськради Іван Маняк та начальник управління з питань внутрішньої політики Іван Лендєл. Умовно до цією групи можна віднести і Ростислава Федіва, що потрапив до списку не в останню чергу завдячуючи своєму батькові, голові міської громадської організації "Клуб старійшин". 

У переліку з 37 прізвищ фігурують і два помічники-консультанти народних депутатів України Василя Петьовки та Віктора Балоги. Для представника нардепа Петьовки – Степана Хоми, каденція не перша. Що ж стосується Володимира Шкріби, то висування його в міську раду це серйозне падіння вниз після Закарпатської обласної ради, в якій Володимир Іванович давно був одним з речників політсили. 

Відверто дивує поява в переліку кандидатів Вячеслава Романа. Екс-представник політичної сили Сергія Тігіпка – "Сильна Україна", єдине чим встиг прославитися – це бійкою із заступником керівника військового шпиталю, що трапилась восени минулого року. Можна припустити , що його потрапляння до списку "ЄЦу" пролобійовано колишньою соратницею Василя Петьовки – Ганно Іваницькою, яку з підприємцем поєднують спільні ділові відносини. 

Депутатом-тушкою цього скликання міської ради можна з впевненістю назвати Івана Йонаша, єпископа ОРХЄЦ "Нове життя". Висуванець УДАРу, який потрапив до міськради перемігши в мажоритарному окрузі, практично з першого засідання приєднався до команди "Єдиного Центру". Не в останню чергу завдячуючи Йонашу, на довиборах в обласну раду 2013 року перемогу зміг здобути Андрій Балога, який дивним чином натужно переміг саме в ромському поселенню Мукачева. Цьогоріч Іван Йонаш, вже відкрито підтримує силу Віктора Балоги, та пробує вдруге потрапити до міськради.

Не обійдуться ці вибори і без представників Мукачівського державного університету у складі "ЄЦу". Якщо для директора ГПК МДУ Івана Кушніра дані вибори не перші, то для очільниці вузу Тетяни Щербан це своєрідний старт в політику. Її рішення викликає подив, зважаючи на інформацію про перевірку з міністерства освіти, на яку вуз чекає днями. 

Остання група у списку "ЄЦ" – так звана "волонтерська частина". До її складу входять волонтери Людмила Бандурчак, Наталія Зотова та Роберт Іванчо. Якщо Людмила Бандурчак вже давно працює в провладній команді і є відданим бійцем, то поява журналістки 1+1 більше, аніж просто несподіванка. Цілком ймовірно рішення про запрошення в команду було продиктоване нормою закону, згідно з яким 30% списку політичної партії мають представляти жінки.  

Однією з несподіванок цьогорічних виборів стала відсутність у списку команди Віктора Балоги нинішнього міського голови Мукачева Золтана Лендьєла, який, схоже, вирішив завершити свою політичну діяльність та піти на відпочинок.