Фундук – фінансовий рятівник у гірських районах краю
Фундук здавна вважається рятівником від голодної смерті. Колись дикий, а зараз окультурений, горіх приносить не тільки різноманітність у раціоні, а ще й прибуток тим, хто займається його вирощуванням.
У Мукачеві займається вирощуванням фундука власник агросадиби Юрій Клованич. Він переконаний, що цей горіх може стати фінансовим рятівником у гірських районах краю, де умови для його вирощування оптимальні.
Зараз в пана Юрія плантація нараховує 9 кущів фундука,трьох найпопулярніших його сортів: Барселонський, Галле та Косфорд. Власник агросадиби два роки тому посадив невелику його кількість, щоб звикнути до рослини і перевірити її на витривалість у наших умовах. Каже,почав експериментувати, бо здавна займається вирощуванням екзотичних сортів рослин, а ця може приносити ще й прибуток. Ще маленькі, дерева вже за декілька років виростуть до оптимальних розмірів і почнуть плодоносити. Пан Юрій каже, що фундуку не потрібні тепличні умови для росту, його можна вирощувати там, де не ростимуть інші, більш вибагливі рослини. Коренева система фундука поверхнева, тому садять його переважно на крутосхилах для відвернення ерозії ґрунтів.
Зараз Італія та Туреччина – основні експортери цінного горіха у світі, в тому числі і на ринки України, де доля вітчизняного виробника менше одного відсотка. Пан Юрій запевняє, що вирощування горіха може стати прибутковою справою з мінімальними інвестиціями. Вирощувати фундук можна і для власних потреб, адже горіх високопродуктивний продукт. Ще в давнину його вважали рятівником від голодної смерті, а плоди застосовували у лікуванні.
Сама рослина, як і горіх, подібні до ліщини, але фундук у 3-4 рази більший та калорійніший. Пан Юрій переконаний, що вже за декілька років у краї стане модно вирощувати фундук – рослину невибагливу, корисну та високопродуктивну, а наші краяни почнуть заробляти без великих вкладень.