Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Другий дім дітей

Батівський дитбудинок став другим домом для багатьох вихованців.

Незабаром обласний притулок для дітей, що розташований у смт. Батьово Берегівського району, відзначатиме своє 15-річчя.

З часів свого існування заклад надав допомогу понад 3,5 тис. дітей, які опинилися в складних житлово-побутових умовах, залишили сім’ї, навчальні заклади. Часом вихованці, які вже подорослішали, приїжджають, приносять подарунки, спілкуються з дітьми, дякують персоналу за надану допомогу.

Притулок для дітей створено у серпні 2000 року як заклад соціального захисту для позбавлених сімейного виховання дітей на базі ревмо-кардіологічного санаторію. Заклад розрахований на одночасне перебування 50 дітей віком від трьох до вісімнадцяти років.

Термін перебування вихованців в притулку обмежено 90 днями. За цей час вирішується питання можливості повернення дитини в сім’ю або її подальшого влаштування. У притулку працює кваліфікований персонал: десять вихователів з педагогічною освітою, психолог, юрист. Для розвитку та виховання дітей в закладі облаштовані два навчальні класи та дві ігрові кімнати, кабінет психологічного розвантаження дітей, актовий зал, медична кімната. В окремій будівлі знаходиться кухня та їдальня, харчоблок та складські приміщення. Для проведення дозвілля дітей в закладі облаштований ігровий майданчик.

Утім, вихованці не замикаються у чотирьох стінах. За час перебування в притулку діти шкільного віку відвідують Батівську ЗОШ - сад І-ІІ ст. Крім того, малеча бере участь у різних творчих заходах. Зокрема, нещодавно вихованці притулку взяли участь у майстер-класі з виготовлення ляльок-мотанок, який проходив в м.Ужгород та був приурочений до Дня захисту дітей. Також вихованці активно залучаються до екскурсій, відвідують музеї Закарпаття, різні архітектурні та туристичні пам’ятки.

 

Заклад не залишається поза увагою благодійних організацій та спільнот області, які допомагають у придбанні необхідних речей, одягу та взуття. Благодійники також влаштовують свята для дітей з нагоди Нового Року, Різдва, Дня святого Миколая, Дня закоханих, і т.д.

“Поступаючи в притулок, дитина веде себе обережно. Потім, коли відчуває, що тут нема нічого поганого, вона розповідає про своє ставлення до батьків, а також про мрії, бажання та плани”, - зазначив директор притулку Василь Цогла.

Не залишається осторонь проблем закладу і обласна влада, яка нещодавно виділила 400 тисяч гривень на ремонт даху їдальні.

 

Не дивлячись на те, що потребують вирішення ряд питань по облаштуванню та ремонту, заклад продовжує рухатись уперед та готується до свого маленького, але ювілею.

Цей матеріал був опублікований у газеті "Панорама" №25 від 2 липня 2015 року.