Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Думки
  • До питання збереження елементів культурної спадщини міста Мукачево

До питання збереження елементів культурної спадщини міста Мукачево

Мукачево – місто, багате на збережені пам’ятки архітектури різних історичних періодів.

Мукачево – русинське Мукачів, українське та російське Мyкaчeвo, угорське Munkács, словацьке та чеське Mukačevo, єврейське Minkatsch, румунське Munceag або Muncaci – затишне містечко, найбільш вигідний логістичний центр для торгівлі та транспортного зв’язку, центр культури багатьох національних меншин Закарпаття, багате на збережені пам’ятки архітектури різних історичних періодів, місто – в якому ще й сьогодні живуть давні традиції, що яскраво відображені в побуті тут проживаючого народу (кулінарії, мовах та говорах, святкуванні, віросповіданні, а також різних видах діяльностей людей), це – природній рай для відпочинку, що завжди приваблювало та притягувало безліч туристів із різних куточків світу.

Це – місце розташування нажаль втрачених фабрик, відомих на весь світ: пива, вина, тютюну, текстилю, меблів та харчової промисловості.

Мукачево – відоме скрізь через: замок Паланок, площу з міською Ратушею, кафедральний костел Святого Мартіна (покровитель міста), резиденцію графів Шенборнів – рідне місто Мігая Мункачі та інших відомих особистостей.

Так, вже не одне століття, центральну площу Мукачево прикрашають і малі архітектурні форми, зокрема з продажу друкованої продукції, які гармонійно вливаються в архітектурний ансамбль міста, підкреслюючи існуючу читацьку культуру тутешнього населення, активну участь громади в суспільно-політичному житті краю – як важливі передумови європейської цивілізації.

Сьогодні мешканці міста Мукачево глибоко стурбовані, зокрема через рішення №171 «Про впорядкування розміщення тимчасових споруд у центральній частині міста», прийняте 22.06.2016 року виконавчим комітетом Мукачівської міської ради, з метою впорядкування території в центральній частині міста, збереження історико-архітектурної привабливості міста, де стане можливим зміна зовнішнього вигляду та передислокації торгівельних об’єктів друкованої продукції, чи навіть демонтажу окремих з них.

Опираючись на давню історію, культуру та особливості життєдіяльності населення Мукачево, хочеться вірити в наявність духовності, патріотизму, поваги до представників різних нацменшин, що тут проживають, з боку усіх нас, особливо тих, чиї рішення сьогодні можуть бути вирішальними в забезпеченні добробуту та захисту інтересів громадян міста в цілому. Я маю на увазі, представників органів місцевого самоврядування, депутатський корпус та усіх інших, що є причетні до роботи різних сфер активності міста та громади.

Так, цінним є перегляд фототеки з різних періодів історії міста по темі, з можливістю врахування при виконанні вище прийнятого, місцевою владою, рішення задля збереження елементів культурної спадщини міста та передачі її наступним поколінням.