Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Європейська стурбованість на польському "Давосі"

24 Економічний Форум в Криниці Здруй та 9 Економічний Форум молодих лідерів в Новому Сончі ще раз підтвердив світову “стурбованість” подіями, які відбуваються на Сході нашої країни. Російська...

24 Економічний Форум в Криниці Здруй та 9 Економічний Форум молодих лідерів в Новому Сончі ще раз підтвердив світову “стурбованість” подіями, які відбуваються на Сході нашої країни.

Російська агресія турбує Європу, але знайти консолідоване реальне рішення поки важко. Такий висновок можна зробити з дискусій, які розгортались протягом трьох днів на двох Економічних форумах в Польщі.

У вівторок, 2 вересня, в місті Новий Сонч стартував традиційний Економічний Форум молодих лідерів Європи. Двісті п’ятдесят учасників з 42 країн світу з’їхались до Польщі, щоб обговорити ситуацію в Європі, оцінити нові виклики, які стоять перед Європейським Союзом та розробити механізми виходу з кризових ситуацій. Як і очікувалось, головною темою трьохденного заходу стало обговорення ситуації на Сході України. Зацікавленість європейців у більш детальній інформації щодо ситуації можна було помітити під час відкритого простору, коли кожен учасник міг запропонувати власну тему для обговорення. На пропозицію одного з учасників Форуму поговорити про російську агресію і її небезпеку для Європи відгукнулось аж 53 (!) особи. Молоді лідери Європи активно дізнавались про події від української делегації, висловлювали свої думки та пропозиції. Найцікавіша ж дискусія розгорнулась під час одного з пленарних засідань, присвячених подіям в Україні та підсумкам Євромайдану. Україну на цьому заході представив шеф-редактор телеканалу Espreso.tv Віталій Портніков. Його опонентом виступив один із пропагандистів Кремля, редактор сайту «Кавказька політика» Максим Шевченко. Саме цей журналіст у 2004 році працював у штабі тодішнього кандидата на посаду президента України Віктора Януковича.

Окрім того, участь у дискусії взяли екс-депутат Європарламенту, колишній голова делегації Європарламенту з комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна» Павел Коваль та віце-спікер грузинського парламенту Георгій Баранідзе. Після «палкої» промови прокремлівського журналіста, який назвав військовий конфлікт на сході громадянською війною і звинуватив діючу владу в тому, що вона залежить від олігархів, слово взяв Віталій Портніков. Він емоційно пояснив, що промова Максима Шевченка є пропагандою і брехнею. «Те, що зараз відбувається на сході України, є війною. Це не громадянська війна, а агресія однієї країни по відношенню до іншої», - зазначив український журналіст. Підтримали цей виступ і представники Польщі та Грузії. Зокрема, віце-спікер парламенту Грузії закликав Європу бути більш активною і не вестись так, як в так званому «грузинському конфлікті» (коли ЄС постійно заявляв про своє занепокоєння, але так і не втрутився в ситуацію - авт.).

Найбільше пожвавлення в залі викликали слова російського журналіста Максима Шевченка про те, що присутнім слід відвідати місто Львів, яке «зараз знаходиться в руїнах» і «чудово розвинуте» місто Донецьк. Частина залу взірвалась сміхом, проте пропагандист Кремля продовжив свою промову. Він заявив,що впевнений, що з часом добровольчі батальйони і батальйони повстанців домовляться і підуть разом на Київ виганяти «олігархів та хунту». Перепалка між українським та російським журналістами перейшли в стадію образ і в дискусію втрутився модератор,який поспішив завершити розмову. Якщо після панелі дискусії Шевченко швидко попрямував до виходу, то Віталій Портніков навпаки – залишився. Його оточили представники української делегації, які довго не відпускали гостя.

На останній день Форуму організатори запланували поїзду на Економічний Форум в Криницю Здруй. Серед різних панелей дискусій були представлені проекти щодо інвестицій в українські міста, відносини в трикутнику Росія-Україна-ЄС і майбутні перспективи розвитку Європи з огляду на війну в Україні. Величезну кількість розмов можна коротко підсумувати так: Європа досі «глибоко занепокоєна» ситуацією в нашій країні, але при цьому лише кілька країн Європи готові з стану занепокоєння перейти до фази активних дій зі збереження територіальної цілісності Європи. Схоже, лише поляки та литовці з грузинами усвідомлюють всю серйозність ситуації, яка зараз відбувається в Україні.

Форум завершився, але учасники з Європи пообіцяли розповісти по приїзду додому всю правду про події в Україні своїм рідним та близьким. Підтримка ЄС та НАТО Україні потрібна сьогодні, як ніколи. Та чи встигнуть помірковані європейські чиновники кинути виклик Путіну зараз – важко сказати.

Автор: Гарагонич Іван