Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • В Ужгородському кафедральному соборі були представлені книги про дерев’яні храми Закарпаття

В Ужгородському кафедральному соборі були представлені книги про дерев’яні храми Закарпаття

В Ужгородському кафедральному соборі були представлені книги про дерев’яні храми Закарпаття
Фото: Іванна Когутич
ВІДЕО ДНЯ

Учора, 24 вересня, в Ужгородському кафедральному греко-католицькому соборі було незвичне свято. Саме тут відбулася презентація двох мистецтвознавчих праць, що стосуються церковного мистецтва.

Вибір місця представлення книжок не був випадковим, адже третину кольорового видання «Закарпатські іконостаси» присвячено саме цій історичній візитівці Ужгорода. Автор дослідження Михайло Приймич охарактеризував іконостас кафедрального собору і розповів про нові мистецтвознавчі знахідки. Так, на сьогодні ми вже знаємо імена художників, які оформляли бароковий храм, який є «найвищим мистецьким злетом Закарпаття епохи Андрія Бачинського». Розкішне видання надруковане за кошти загальнодержавної програми у видавництві «Карпати», а значить – надійде в бібліотеки всієї України.

Реклама

На другу книжку – фотоальбом Флоріана Заплетала «Дерев’яні церкви Закарпаття», що побачив світ у «Видавництві Олександри Гаркуші» – гроші збирали толокою. Так, двісті примірників закупило для закарпатських бібліотек управління культури ОДА, ще частину – Мукачівська греко-католицька єпархія та меценати.

Один із упорядників книжки Михайло Сирохман відзначив, що Флоріан Заплетал фотографував закарпатські храми у 1919-1925 роках, коли працював у нашому краї, зокрема, і прес-секретарем губернатора Жатковича.

Реклама

Уперше книжка з його світлинами дерев’яних храмів вийшла у Відні у 1982 році англійською і німецькою мовами й швидко розійшлася. Нинішнє видання є другим, має більше фотографій і виходить українською та чеською мовами. 15 жовтня презентація книжки відбудеться у Празі.

"Однак це тільки половина фото спадщини Флоріана Заплетала, присвячена Закарпаттю. В архіві залишається кілька сотень світлин 1920-х років, на яких зафіксоване тогочасне життя і споруди. І вкрай потрібно видати ці якісні і неповторні миті нашої історії. Тож варто починати роботу над другим томом Флоріана Заплетала", – зазначає мистецтвознавець Михайло Сирохман.

Глава Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан подякував ентузіастам, що відкривають красу нашого краю, яка збагачує нас духовно, і подарував кожному журналісту фотоальбом «Дерев’яні церкви Закарпаття» Флоріана Заплетала.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно