Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Народний депутат України у Мукачеві обрадував закарпатців, які бажають купити автомобіль у Європі

Народний депутат України у Мукачеві обрадував закарпатців, які бажають купити автомобіль у Європі

Народний депутат України у Мукачеві обрадував закарпатців, які бажають купити автомобіль у Європі
Верховній Раді запропонували стимулювати розвиток ринку вживаних транспортних засобів, прийнявши законопроект, який стосується купівлі автомобілів у Європі.

Сьогодні у прес-центрі "Панорама" відбулась прес-конференція Андрія Журжія, народного депутата України від об’єднання "Самопоміч", першого заступника голови Комітету з питань податкової та митної політики.

ВІДЕО ДНЯ

Серед кількох тем, обговорених із журналістами, народний депутат торкнувся і автомобілів з іноземною реєстрацією, які масово купують закарпатці.

Андрій Журжій зазначив, що у Верховній Раді зареєстровано "Проект Закону про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів".

Реклама

"Широко стали розповсюджені схеми від ухилення від сплати податків через режим тимчасового ввезення нерезидентами та використання авто в митному режимі транзиту. Відповідно до Митного кодексу України режим транзиту не може перевищувати 5 днів, якщо переміщення відбувається  в межах однієї митниці і 10 днів в зоні діяльності двох і більше митниць, за винятком обставин передбачених статтею 192 Митного кодексу. Для продовження перебування транзитних транспортних засобів купуються фіктивні медичні довідки та фіктивні висновки станцій техобслуговування, що породжує значну корупцію в державних органах. Тінізація даного сектору економіки, спричинена високими ставками акцизу, призводить до значних втрат державного бюджету. За оцінками експертів зростання економіки України протягом 2016-2017 років становитиме близько 2% щорічно. Це фактично означає, що у населення не буде фінансових ресурсів на купівлю вітчизняного авто навіть при рівні цін 2015 року", – йдеться у пояснювальній записні законопроекту.

Законопроектом пропонується внести зміни до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України та тимчасово з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року знизити ставки акцизного збору на транспортні засоби, що були у використанні.

Реклама

За інформацією наданою Державною фіскальною службою України упродовж 2014 року громадянами з метою транзиту переміщено на митну територію України 61496 транспортних засобів особистого користування, що перетинали кордон в напрямку «в’їзд» 1465248 разів (Відповідь ДФС на депутатське звернення №1183/2/99-99-24-01-03-10 від 07.05.2015р).  Близько 52 % цих автомобілів відповідали екологічним стандартам Євро 3- Євро 5 та могли бути офіційно оформлені в 2014 році. Проте в середньому вартість такого автомобіля становить близько 4 тис. євро в той час як податкове навантаження тільки у вигляді акцизного збору становить також близько 4 тис. євро, що робить його розмитнення економічно недоцільним.

Народний депутат України у Мукачеві обрадував закарпатців, які бажають купити автомобіль у Європі – 01

З 2016 року в Україні вводиться в дію екостандарт Євро 5, відповідно до нього перша реєстрація транспортного засобу можлива тільки за умови якщо він відповідає вимогам даного стандарту. Зниження ставок акцизного податку на транспортні засоби бувші у використанні до економічно обґрунтованого рівня дасть змогу нашим громадянам оформити близько 4,5 тис автомобілів, що відповідають Євро 5 та перебувають наразі у митному режимі транзиту. За рахунок цього держбюджет отримає близько 300 млн. грн. у вигляді податкових надходжень.

Реклама

Впровадження даного законопроекту стимулюватиме розвиток автомобільного ринку через появу в ньому сегменту імпортованих вживаних авто. За різними оцінками первинні продажі вживаних авто у 2016 році зростуть на 20 тис. шт. При цьому середній вік авто не перевищуватиме 8 років, оскільки в країнах Євросоюзу автомобілі, які відповідають екостандарту Євро 5 випускаються починаючи з 2008 року. Це дасть змогу отримати тільки протягом 2016 року до державного бюджету близько 900 млн грн..

З огляду на зазначене, реалізація запропонованого законопроекту не потребує додаткових витрат із Державного бюджету України, а навпаки сприяє його наповненню. Враховуючи всі фактори, реальні надходження до державного бюджету у 2016 році при реалізації даного законопроекту зростуть на 1,2 млрд грн.

Автори переконують, що прийняття даного законопроекту позитивно вплине на розвиток автомобільного ринку та дасть змогу громадянам легалізувати свої придбані автомобілі, що зараз перебувають в митному режимі транзиту. Також реалізація проекту сприятиме розвитку малого та середнього бізнесу як на ринку автопродажів так і наданні страхових послуг, та послуг з автомобільного сервісу.

Вартість автомобіля стане доступнішою, що дасть змогу підвищити життєвий рівень громадян України. Прийняття законопроекту протягом 2016 року дозволить збільшити доходи державного бюджету на 1,2 млрд. грн.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно