Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Націоналізований чи "віджатий": що думають закарпатці з приводу "ПриватБанку"

Націоналізований чи "віджатий": що думають закарпатці з приводу "ПриватБанку"

Націоналізований чи "віджатий": що думають закарпатці з приводу "ПриватБанку"

Ситуація довкола найбільшого комерційного банку країни – «ПриватБанку» – топ-тема останніх кількох днів. Пізно ввечері неділі чутки про можливу націоналізацію банківського монстра отримали своє підтвердження в рішеннях КабМіну і РНБО.

ВІДЕО ДНЯ

Події розгортались настільки швидко, що українцям лише й залишалось те, що іронізувати в соціальних мережах. До речі, перші згадки про націоналізацію супроводжувались жартівливими дописами у всесвітньому павутинні, мовляв, Україна так добре і чемно себе вела в році, що минає, що святий Миколай в подарунок приніс їй цілий «ПриватБанк». Жарти та іронія швидко розчинились в повітрі, коли ЗМІ почали оприлюднювати суми коштів, які державі, а себто нам з Вами, доведеться заплатити за такий «подарунок» під ялинку, – йдеться у статті газети "Панорама" від 22 грудня.

І хоча різноманітна інформація про проблеми в «Приваті» регулярно з’являлась в медіа протягом останніх півроку, ніхто реально не міг оцінити масштабів кризи. За даними народного депутата України від “Блоку Петра Порошенка” Мустафи Наєма, за різними даними Приватбанк обійдеться державі від 115 до 150 млрд грн. Для розуміння – це майже шоста частина всього зовнішнього боргу країни.

Реклама

Найцікавіше те, що на ситуацію з «Приватом» миттєво відреагував валютний ринок: курс долара в обмінниках Закарпаття взлетів з 27,1 до 27,7 грн. Люди, які мають плачевний досвід зберігання коштів і в радянських, і в українських банках, ринулись забирати свої, кровно зароблені, кошти. Це й не дивно, адже державі в цій ситуації міг би повірити хіба що дурень.

Доцент кафедри фінансів і банківської справи, директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна у коментарі газеті «Панорама» каже, що націоналізація одного із системно важливих банків України призвела до паніки серед населення, яка може призвести до втрати банком репутації надійного та інноваційного банку: «У зв’язку з останніми новинами про перехід «ПриватБанку» у державну власність серед звичайних громадян розпочалась паніка: люди масово ринулись знімати гроші з банків. Однією з причин такої паніки є недовіра українців до державних банків, які й до цих пір в уяві звичайних громадян виглядають, як роздуті совкові структури. Крім того, недовіра, напевно, виникла і у юридичних осіб, які у День святого Миколая, тобто під кінець фінансового року, коли потрібно робити річні звіти, отримали «подарунок» у вигляді затримки у роботі банку. Тому перед новим керівництвом цієї банківської структури стоїть завдання – переконати українців у тому, що після націоналізації «ПриватБанк» продовжуватиме якісно надавати інноваційні послуги, які є унікальними на банківському ринку України. Адже ситуація з масовим вилученням коштів та чергами може призвести до втрати репутації банку-лідера».

Реклама

Крім того, на думку експерта, іншим можливим наслідком націоналізації, який на собі відчує кожен українець, є валютні коливання та, згодом, й інфляція. «Перша хвиля інфляції була пов’язана з війною на сході України, коли Україна почала з бюджету витрачати великі гроші на розвиток обороно-здатності країни та військово-промислового комплексу. Втрата анексованого Криму, події на Донбасі негативно вплинули на українську економіку. Однак, мабуть, нам доведеться знову затягувати паски, оскільки в умовах війни замість конкретних власників банку саме на плечі платників податків лягли боргові зобов’язання – до 150 мільярдів гривень. А це дуже велика сума. Масова паніка серед населення, великі вилучення коштів з банку, додаткові витрати у держбюджеті для докапіталізації банку можуть призвести до різноманітних валютних коливань, а, насамкінець, і до зростання рівня інфляції. Тож усім нам доведеться готуватись до нових сюрпризів від української економіки».

Однак, за словами Тетяни Бутурлакіної, під кінець року завдяки націоналізації «ПриватБанку» ми уникнули найгіршого сценарію розвитку подій – ліквідації банку. «ПриватБанк» є банком лідером, послугами якого користується більше половини дорослого населення України. За майже 25 років свого існування для України він став системно важливим банком України, ліквідація якого б завдала величезного удару фінансовій системі України. Тому під новорічні свята держава, попри економічні проблеми, стала «рятівником» не лише банківської структури, але й загалом економіки держави на даний час», – мовив експерт.

Попри негативні наслідки та штучно створену паніку серед населення, у самому «ПриватБанку» закарпатців заспокоюють і просять не хвилюватись за свої вклади. Як повідомила газеті «Панорама» речниця банку на Закарпатті Ольга Капітан, станом на 20 грудня клієнтів обслуговують 2 350 відділень банку. У повному обсязі завантажено понад 7000 банкоматів «ПриватБанку», служба інкасації забезпечує своєчасне поповнення банкоматів мережі за рахунок готівкових коштів в касах, а також додаткових 15 млрд грн, виділених НБУ на підтримку ліквідності банку.

Реклама

«Збої та обмеження в здійсненні деяких операцій були пов’язані з тим, що проходила процедура передачі банку державі. Та сьогоднішній день «ПриватБанк» вже відновив проведення платежів корпоративних клієнтів та інших суб’єктів господарювання незалежно від дати надходження коштів на рахунку», – стверджує пані Ольга.

Та все ж українці перебувають в очікуванні сюрпризів від української економіки. Адже з моменту націоналізації банку пройшло вже кілька днів і попри те, що вже зараз чітко зрозуміло, що в фінустанові було зроблено чимало маніпуляцій, зокрема кредити видавались підприємствам, які мають безпосереднє відношення до власників банку, ані Генеральна прокуратура, ані Антикорупційне бюро наразі не повідомили про порушення кримінальних справ за фактом зловживань. Виходить ситуація, коли країну, яка перебуває в стані війни, змусили купити (задля порятунку банківської системи) щось за 6 млрд доларів, а відповідальність за це ніхто не понесе. Банк купили, а розраховуватися за нього доведеться українському народу.

Що думають закарпатці з приводу націоналізації «ПриватБанку»?

Націоналізований чи "віджатий": що думають закарпатці з приводу "ПриватБанку" – 01

Роман Маргітай, студент, громадський активіст:

«Я особисто не відчув перших наслідків націоналізації. Але мама й досі не може отримати зарплату. Якщо це правда про дефіцит у «ПриватБанку» на 6 млрд доларів, то держбюджет доведеться дуже потрясти, щоб його закрити. На жаль, прогнозую країні дефолт».

Націоналізований чи "віджатий": що думають закарпатці з приводу "ПриватБанку" – 02
Реклама

Світлана Гриценко, керівник Мукачівської молодіжної громадської організації «Ініціатива»:

«Поки що я ніяких проблем не відчула. Зняла близько 250 гривень з банкомату «ПриватБанку». А щодо націоналізації цього банку, то вважаю, що тут керувались не стільки економічними, скільки політичними мотивами. Вважаю, що перехід «Привату» у державну власність є політичною грою».

Націоналізований чи "віджатий": що думають закарпатці з приводу "ПриватБанку" – 03

Петро Долинка, дизайнер:

«Якщо все будуть там на верхівках влади робити правильно, то ми того переходу і не відчуємо! Звісно, логічними є затримки та інші нюанси, пов’язані з націоналізацією. Не так все просто. Але вважаю, що немає причин панікувати. При усій паніці гроші з банку я ще не знімав».

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно