Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як розпізнати «напічкану» хімією черешню: її видають 3 ознаки

Як розпізнати черешню з хімією
Фото: Freepik

Черешня на початку літа має особливу популярність. Проте варто пам’ятати, що не всі ягоди однаково корисні. Розповідаємо, як відрізнити «напічкану» черешню.

Деякі черешні можуть містити надлишок нітратів чи хімічних речовин, які використовуються для покращення товарного вигляду або прискорення дозрівання.

ВІДЕО ДНЯ

Визначити безпечну черешню не завжди просто, адже зовні вона може виглядати привабливо. І ось перша ознака — надто великі ягоди з блискучою, майже «пластиковою» шкіркою можуть свідчити про використання стимуляторів росту.

Друге — якщо вся партія ягід має однаковий розмір і колір, це також може бути підозрілим. У природних умовах плоди рідко бувають повністю ідентичними.

Реклама
Читайте також:
Експерти попередили про високі ціни на черешні та вишні у 2025 році

Іншим тривожним сигналом є неприродно яскравий блиск — часто його досягають за допомогою воску або спеціальних хімічних засобів. Черешня, вирощена без надлишку «хімії», має легкий приємний аромат. Якщо запах відсутній або є сторонні нотки, варто бути обережним.

Реклама

На смак справжня ягода не повинна мати металевого чи хімічного присмаку — це може бути ознакою залишків добрив або пестицидів. Також слід насторожитися, якщо м’якоть черешні надто водяниста або неприродно солодка, адже це може бути результатом застосування дозрівальних прискорювачів.

Декого це може здивувати, але наявність одного-двох черв’ячків у черешні — позитивна ознака. Адже вони будуть жити лише в органічному продукті.

Щоб перевірити ягоду вдома, достатньо залишити її у воді на 20-30 хвилин. Якщо вода набуває рожевого або червоного відтінку, це може вказувати на наявність барвників або надлишок хімії.

Реклама

Найбезпечніший спосіб уникнути черешні з нітратами — купувати її у перевірених продавців, бажано з фермерських господарств чи на ринках. Варто віддавати перевагу ягодам місцевого походження у сезон збору — в Україні це, як правило, червень. Обираючи черешню, не керуйтеся лише зовнішнім виглядом. Нехай вона буде менш яскравою чи неідеальної форми, зате натуральною та безпечною для здоров’я.

Нагадаємо, цього року ціни на черешні дуже високі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно