Вийде пухкою і смачною: легкий рецепт паски на Великдень 2024
Напередодні Великодня багато українських господинь шукають рецепт паски, адже це — один із головних атрибутів свята.
Є солодкі рецепти паски, є класичні рецепти паски. Ми ж зупинимось на другому варіанті і розповімо легкий рецепт класичної паски, яка смакуватиме і вам, і вашим гостям.
Зазначимо, що таку випічку готували ще наші бабусі, тому рецепт паски на опарі перевірений роками. Для початку потрібно підготувати всі необхідні інгредієнти. Вам знадобиться:
- 1 кг борошна;
- 10 яєчних жовтків;
- 400 мл теплого молока;
- 200 г розтопленого вершкового масла;
- 300 г цукру;
- 70 г дріжджів;
- ванільний цукор;
- цедра апельсина або ж лимона;
- пів чайної ложки солі;
- 150 г родзинок або ж цукатів.
Перший крок у приготуванні паски — це опара. Аби її зробити, треба додати дріжджі до теплого (але не гарячого) молока, 1 столову ложку цукру та 3 столові ложки борошна. Всі ці інгредієнти слід добре перемішати до однорідності. Після цього опару треба накрити або рушником, або харчовою плівкою і залишити на 15 хвилин.
За цей час слід робити інші процеси. У посудині треба збити 10 жовтків, додати цукор, ванільний цукор і сіль. Все треба добре перемішати. Любителі солодших пасок можуть додати більшу кількість цукру, ніж вказано в цьому рецепті. Далі в цю суміш слід додати натерту цедру лимона чи апельсина.
Тим часом опара вже мала підійти. Далі її треба поставити у велику ємність, в якій ви будете замішувати тісто. До неї треба додати суміш із жовтків і ретельно перемішати. далі слід додати розтоплене вершкове масло, але дивіться, аби воно не було гарячим. Потім треба додати просіяне борошно.
Тепер треба замісити тісто. Спочатку ложкою, а далі — руками. Загалом вручну треба місити тісто біля 20 хвилин, аж поки воно не стане еластичним. Тоді до нього можна додати родзинки чи цукати і добре перемішати. Або можна і не додавати, це вже на ваш смак.
Після цього тісто треба поставити у тепле місце на півтори-дві години. Тісто має збільшитись вдвічі. Коли тісто підійшло, його варто ще раз перемішати вже почати формувати паски. Слід зробити кульки потрібного розміру і помістити їх у форму, застелену пергаментом. Але заповнити форму тістом треба лише на 1/3, адже тісто потрібно залишити в теплому місці на годину-півтори і воно знову підросте.
Коли паски підросли, їх треба змастити збитим яйцем і поставити у розігріту духовку. Випікати паску слід близько 45 хвилин при температурі 180 градусів.
Прикрасити паски можна на ваш вибір — або зробити прикраси з тіста, або зробити спеціальну глазур. В інтернеті можна знайти безліч варіантів, як прикрасити паску. І насамкінець додамо, що готувати паску слід в гарному настрої і з молитвою.
Нагадаємо, раніше видання писало, коли Великдень у 2024 році.