Рецепт дня: зелений борщ, який сподобається усім
Навесні хочеться чогось смачного та насиченого. Пропонуємо вам три рецепти зеленого борщу від Євгена Клопотенка.
Євген Клопотенко — український шеф-кухар та ресторатор. Він жартує, що «скільки рецептів борщу ти знаєш — стільки разів ти українець». Адже борщ — одна з улюблених страв в Україні.
А зелений борщ, за словами Клопотенка — це одна з причин чекати весну. Тому не обмежуємося лише одним рецептом.
Класичний рецепт зеленого борщу
Інгредієнти для зеленого борщу:
- свіжий або заготовлений на зиму щавель — 300 г,
- свинина (задня частина або лопатка) — 300 г,
- картопля — 4 шт.,
- зелень кропу — 20 г,
- морква — 1 шт.,
- ріпчаста цибуля — 1 шт.,
- горошини чорного перцю — 3 шт.,
- лаврові листки — 2-3 шт.,
- вода — 3 л,
- яйця — 3 шт.,
- сіль до смаку.
Свинину потрібно почистити від плівки та порізати на кубики. У каструлю налити воду, довести до кипіння, після чого додати м’ясо, лаврове листя та чорний перець. Варити пів години, знімаючи пінку.
Почистити моркву та цибулю, порізати дрібним кубиком, додати у бульйон та варити ще 10 хвилин. Тим часом почистити картоплю, порізати середнім кубиком та додати у каструлю. Варити до готовності.
Окремо зварити яйця протягом 8 хвилин. Перекласти у холодну воду, щоб легше очистити від шкарлупи.
Усю зелень помити, порізати та додати у каструлю за 2-3 хвилини до закінчення приготування страви. Посолити до смаку.
Клопотенко радить дати борщу настоятися — можна і до наступного дня. Подавати традиційно — з вареним яйцем та сметаною.
Зелений борщ з кропивою
Для бульйону потрібно:
- 3 курячих стегна,
- 4 горошинки духмяного перцю,
- 2-3 лаврових листочки,
- 3 ст. л. олії,
- 3 літри води.
Усі інгредієнти треба залити водою та варити пів години. Тим часом почистити 4 картоплини, порізати та додати у бульйон. Варити ще 20 хвилин.
Залити окропом 150 грамів кропиви. Подрібнити 10 гілочок петрушки та пучок зеленої цибулі. Збити блендером половину кропиви та петрушки зі 150 мл води й пропустити через сито. Усю зелень додати у каструлю. Додати сіль, перець до свого смаку та довести борщ до кипіння.
Окремо зварити яйця, розрізати пополам та викласти у тарілки з борщем. При подачі додати сметану.
Холодний зелений борщ
Необхідні інгредієнти:
- сирий буряк — 2 шт.,
- варений буряк — 2 шт.,
- хлібний квас — 1 скл.,
- щавель — 1 пучок,
- картопля в мундирі — 2 шт.,
- солодка гірчиця — 1 ст. л.,
- мангольд (або мікс салатів) — 80 г,
- сіль, перець.
У цьому борщі поєднується і буряк, і щавель. Він чудово підійде для теплих весняних та літніх днів.
Варені картоплю та буряк почистити, нарізати кубиками. З сирого буряку зробити фреш, з’єднати з хлібним квасом; додати гірчицю, сіль та чорний перець. Змішати все у мисці чи каструлі — борщ готовий! При подачі додати у тарілки листочки щавлю.
Нагадаємо, раніше інтернет-видання «PMG.ua» вирішило запропонувати кілька рецептів пісних страв, які не займуть у вас багато часу на приготування.