Прості пісні страви: що приготувати у Великий піст
У Великий піст традиційно постає питання, що приготувати? Хочеться, щоб пісні страви були ситними і не займали багато часу біля плити.
Інтернет-видання «PMG.ua» вирішило запропонувати кілька рецептів пісних страв, які не займуть у вас багато часу на приготування.
ВІДЕО ДНЯПісні голубці з грибами
Дана страва сподобається не тільки тим, хто дотримується посту, а й абсолютно всім. Голубці – страва універсальна. Рецептів їх є безліч. Але цього разу ми розповімо про голубці з перловою кашею із грибами.
РекламаІнгредієнти:
Для голубців:
Реклама- крупа перлова - 200 г
- капуста – близько 700 г
- цибуля - 1 шт.
- морква - 1 шт.
- вода - 700 мл
- корінь селери - 100 г
- гриби білі - 400 г
- печериці - 150 г
- рослинна олія - 2 ст. л.
- сіль, перець - за смаком
Для соусу:
- гриби білі - 150 г
- печериці - 100 г
- рослинна олія - 2 ст. л.
- борошно - 1,5 ст. л.
- питна вода - 400 мл
- зелена цибуля - 3 стебла
- сіль, перець - за смаком
Приготування
- Підготуйте перловку – промивайте гарячою проточною водою до тих пір, поки вона не стане прозорою.
- Промиту перловку перекладіть в каструлю і залийте водою. Поставте на вогонь і швидко доведіть до кипіння. Варіть на слабкому вогні 20 хвилин, потім відкиньте на сито.
- Підготуйте листя капусти. Акуратно виріжте качан. Далі зробіть звичну для голубців процедуру з окропом і відокремленням листя.
- Цибулину очистіть і дрібно порубайте. Моркву і корінь селери вимийте, очистіть і наріжте маленькими кубиками. Білі гриби і печериці наріжте так само.
- Овочі і гриби перемішайте з перловкою і викладіть в ємність. Готуйте 20 хв. Приправте рослинною олією. Посоліть і поперчіть за смаком.
- Листя капусти розкладіть на столі, на середину кожного покладіть по 1-2 ст. л. начинки і заверніть. Покладіть пісні голубці у каструлю нехай варяться до повної готовності.
- Приготуйте соус для пісних голубців. Для цього гриби наріжте маленькими кубиками і злегка підрум’яньте на олії. Всипте борошно і перемішайте. Влийте воду і доведіть до кипіння. Посоліть, поперчіть і, помішуючи, варіть 10 хвилин.
- Зелену цибулю і гілочку чебрецю вимийте і висушіть. Цибулю наріжте маленькими кільцями. З гілочки чебрецю обірвіть листочки, потім разом із зеленою цибулею додайте в соус.
- Пісні голубці з грибами і перловкою подайте на стіл з соусом.
Пісне вівсяне печиво
Рецепт даної випічки надзвичайно простий.
Інгредієнти:
- 2 скл. вівсяної муки або подрібнених вівсяних пластівців,
- 1,5 скл. подрібнених бананів,
- 1 ст.л. мигдалевого або кокосового масла,
- 1 ст.л. родзинок,
- 1 ч.л. кориці,
- 2 ч.л. ванільного екстракту,
- 2-3 ст.л. меду,
- ¼ ч.л. солі.
Приготування
- Змішайте всі інгредієнти. Сформуйте тісто.
- Застеліть деко пекарським папером і ложкою викладіть на нього коржі з отриманого тіста.
- Випікайте печиво в розігрітій до 180 °С духовці протягом 20-25 хвилин.
Пісний салат зі свіжих помідорів та печериць
Інгредієнти:
- 2 помідори,
- 100 г печериць,
- 1 цибулина,
- 2 ст.л. оцту,
- 3 ст.л. рослинної олії,
- ½ ч.л. солі,
- ½ ч.л. цукру,
- чорний мелений перець.
Приготування
- Наріжте цибулю дуже дрібно.
- Розмішайте в оцті сіль, цукор, перець і замаринуйте в ньому цибулю.
- Помідори обшпарте окропом, занурте в крижану воду і зніміть шкірку.
- Розріжте навпіл, видаліть насіння і наріжте часточками.
- Дрібні молоді печериці сполосніть і наріжте тонкими пластинками.
- Змішайте помідори і гриби, додайте цибулю разом з маринадом і заправте рослинною олією.
- Дайте настоятися протягом 2-3 годин в холодильнику.
Пісна піца кальцоне з грибами та зеленню
Якщо ви дуже любите піцу, але тримаєте піст, тоді приготуйте пісну піцу. Ми пропонуємо простий рецепт.
Інгредієнти:
- порція тіста для піци,
- 100-150 г томатного соусу,
- борошно для розкочування тіста,
- 500 г свіжих (заморожених) грибів або 100-150 г сушених грибів,
- 3-4 зубчики часнику,
- 1 цибулина,
- 200 г свіжого шпинату,
- чебрець, базилік, розмарин - за смаком,
- сіль, перець, оливкова олія.
Приготування
- Сушені гриби заздалегідь розмочити, свіжі – наріжте, подрібніть цибулю, часник і зелень.
- З тіста розкачати кілька основ товщиною 4-5 мм і діаметром близько 30 см.
- Накрийте його рушником і поставте в тепле місце для вистоювання на 10-15 хвилин.
- У цей час приготуйте начинку. Крупно нарізані гриби обсмажте в розпеченій оливковій олії, додайте тонко нарізану кільцями цибулю, роздавлений часник, посоліть, поперчіть, додайте томатний соус і ароматні трави, перемішайте.
- Всипте нарізаний шпинат, готуйте до розм’якшення. У результаті повинна вийти густа суміш для начинки. При необхідності тушкуйте її ще кілька хвилин для загустіння.
- Розкладіть цю начинку по тісту, залишаючи вільними краї. Потім складіть основу вдвічі і щільно защипніть краї. Це зручно робити, вмочуючи пальці у воду.
- Покладіть кальцоне на посипане борошном деко і запікайте 10-15 хвилин при температурі 220-230 градусів.
Нагадаємо, Великий піст для православних триватиме до 4 травня включно.