Народні традиції: що таке четвергова сіль, і як її приготувати
Четвергову сіль українці використовують як оберіг. Розповідаємо, що це таке і як її приготувати.
Особливу, чорну сіль готують один раз на рік — у четвер перед Великоднем, Чистий четвер. Згодом її заведено використовувати як оберіг.
У народі вірять, що вона має цілющі властивості та допомагає при хворобах. Зокрема, її використовують при захворюваннях шкіри.
Як приготувати четвергову сіль
Старовинний рецепт чорної солі
- Берете грудку солі, загортаєте у ганчірку і кладете у піч.
- Коли ганчірка обгорить — сіль збираєте і зберігаєте до Великодня.
Важливо дотримуватися тиші під час приготування. Готова сіль має характерний чорний колір. Це пов’язано з тим, що вона пройшла низку хімічних реакцій.
Четвергова сіль з хлібом та травами
Сучасні господині готують сіль з хлібом та травами: ріжуть хліб на шматочки, перемішують з водою, додають сіль та перетерті трави: м’яту, розмарин, мелісу та материнку. Суміш випікають у духовці, поки сіль не почорніє. Тоді охолоджують її, просіюють її та зберігають у мішечках.
Четвергова сіль з борошном
Також четвергову сіль можна приготувати з борошном на сковорідці. Для цього кілограм солі гріють у чавунній сковорідці на плиті, перемішуючи та читаючи молитву. Потім додають 10 столових ложок житнього борошна. Готову сіль охолоджують та розсипають по мішечках.
Як використовують четвергову сіль:
- дають подорожньому у дорогу — для щасливої дороги;
- розчиняють сіль у воді та вмитися нею — щоб зберегти вроду;
- додають у купіль при купанні новонародженого — дитина виросте сильною і здоровою;
- дають худобі при шлункових недугах;
- кладуть на хлібину і ставлять під образами.
Нагадаємо, раніше видання розповідало про головні прикмети на Вербну неділю 2024. Зокрема, про те, як погода цього дня впливає на врожай.