Як готується окрошка вдома: покроковий рецепт та корисні поради
Окрошка – це холодна супова страва, яку готують переважно у другій половині весни та упродовж літа. Подаємо рецепт, як її приготувати вдома, а також розповідаємо деякі нюанси страви.
Окрошка поєднує в собі свіжі овочі, зелень, варене м'ясо або ковбасу та кисломолочну основу. Вона не тільки чудово освіжає, але й насичує організм корисними вітамінами та мікроелементами. Як же її приготувати?
Для приготування окрошки вам знадобляться наступні інгредієнти:
- 3-4 картоплини,
- 3-4 курячі яйця,
- 200 грамів вареного м'яса (курятина чи яловичина) або ковбаси,
- 2 свіжих огірки,
- 5-6 редисок,
- 1 пучок зеленої цибулі,
- 1 пучок кропу,
- 1 літр кефіру (або 500 мл кефіру і 500 мл води)
- сіль – за смаком.
Рецепт окрошки на кефірі
- Картоплю ретельно миємо та варимо в мундирі до готовності. Яйця варимо вкруту (приблизно 10 хвилин після закипання). Після варіння картоплю та яйця охолоджуємо, очищаємо від шкірки та шкаралупи відповідно.
- Огірки та редиску миємо, обрізаємо кінчики й нарізаємо дрібними кубиками.
- Варене м'ясо або ковбасу нарізаємо дрібними кубиками. Можна використовувати курятину, яловичину або улюблену варену ковбасу.
- Зелену цибулю та кріп ретельно миємо та дрібно нарізаємо.
- У великій мисці змішуємо нарізану картоплю, яйця, огірки, редиску, м'ясо та зелень. Перемішуємо всі інгредієнти.
Готуємо основу для окрошки та змішуємо
- Залежно від ваших смаків, ви можете використовувати тільки кефір або розбавити його водою у пропорції 1:1. Якщо ви любите більш густу окрошку, використовуйте тільки кефір.
- Додаємо сіль до кефіру та ретельно перемішуємо.
- Заливаємо підготовлені інгредієнти кефіром або сумішшю кефіру з водою. Перемішуємо та ставимо в холодильник на 30-60 хвилин для настоювання.
До речі, для окрошки найкраще підходить нежирне варене м'ясо, як-от курка або яловичина. Однак, якщо ви любите більш насичений смак, можна використовувати ковбасу або шинку.
Раніше видання розповідало, як приготувати квас з бузини.