Шовковиця та її користь: кому першочергово потрібно її вживати
Шовковиця має безліч вітамінів та корисних мінералів. Розповідаємо про користь шовковиці, а також інформуємо, кому її варто обмежити вживання.
Шовковиця багата на залізо, рибофлавін, вітаміни C і K, калій, фосфор, кальцій та значну кількість клітковини й органічних сполук. Завдяки своєму складу, вона є корисною як для дорослих, так і для дітей.
Перш за все, шовковиця сприяє покращенню роботи шлунково-кишкового тракту. Її ягоди містять багато харчових волокон, що допомагають нормалізувати функцію ШКТ, покращують роботу кишечника, зменшують ризик спазмів і здуття живота. Клітковина також регулює рівень холестерину в крові, підтримуючи роботу серцево-судинної системи.
Антиоксидант ресвератрол, наявний у шовковиці, робить судини еластичними, знижує ймовірність утворення тромбів і розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інсульт або інфаркт. Крім того, шовковиця сприяє зниженню артеріального тиску. Високий вміст заліза в ягодах допомагає в профілактиці анемії.
Завдяки вмісту антиоксидантів (вітамінів C та A) та поліфенолів, шовковиця знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, нейтралізуючи вільні радикали та покращуючи загальний стан організму.
Ягода корисна для зору, оскільки каротин, що є в ній, захищає очі від шкідливого впливу сонячних променів та протидіє виникненню катаракти й хронічних захворювань сітківки.
Однак плоди слід вживати з обережністю гіпотонікам, оскільки вона знижує артеріальний тиск. Вживання ягід на голодний шлунок може спричинити небажані прояви з боку шлунково-кишкового тракту.
Також надмірне споживання шовковиці може викликати алергічні реакції. Через значний вміст цукру, людям з діабетом рекомендується з обережністю смакувати нею.
Раніше видання розповідало, чи можна багато їсти черешні.