Купуємо чай: прості правила вибору
Знайти чай просто, адже зазвичай цей продукт займає кілька полиць в магазині. Складніше серед десятків, а деколи сотень варіантів обрати якісний і потрібний саме вам. Як швидко знайти і купити чай, розповіли консультанти чайного магазину New Tea.
Чай — найдавніший та найпопулярніший напій у світі після води, він має десятки мільйонів поціновувачів. Не дивно, що багатьох цікавить питання, як правильно вибирати чай у магазині. Чайні експерти допоможуть розібратися в цьому питанні.
Визначаємося з форматом магазину
Перше, з чим треба визначитись — це де купувати чай. Сьогодні цей напій можна знайти в будь-якому супермаркеті чи магазині біля дому. Але якщо вас цікавлять ексклюзивні чаї, оригінальні та рідкісні сорти з Китаю, Японії чи інших країн, має сенс обрати спеціалізований магазин чаю.
Переваги чайного магазину:
- величезний вибір видів та сортів чаю;
- оригінальні чаї з усього світу, рідкісні та елітні сорти;
- правильне зберігання різних видів чаю;
- кваліфікована допомога у виборі чаю;
- продаж аксесуарів, посуду до чаювання і чайної церемонії;
- можливість скуштувати обраний напій перед покупкою (в деяких магазинах).
Чайний магазин в інтернет-форматі
Інтернет-магазин чаю — сучасна альтернатива звичайним фізичним точкам продажу. Цей варіант сьогодні дуже популярний через зручність, адже не треба нікуди ходити в пошуках потрібного виду чаю. В мережі можна знайти десятки сайтів, які пропонують різноманітні сорти чаю, і оформити замовлення з доставкою.
Оптимальний варіант — 2 в 1: наприклад, знайти магазин чаю в Києві, який має власний сайт. Якщо ви в столиці, можна завітати до фізичного магазину, переконатися у якості продукції, а потім вже замовляти чай по інтернету. Це стосується не лише Києва, зазвичай більшість спеціалізованих компаній, окрім фізичної точки продажу чаю, мають інтернет-магазин.
Обираємо вид чаю
Але перш, ніж шукати чайний магазин, слід визначитись з тим, який саме чай вам потрібний, адже в світі виробляють понад 1500 сортів цього напою. Щоб простіше орієнтуватися в чайному розмаїтті, пропонуємо спочатку визначитись с видами чаю.
За китайською класифікацією, всі листові чаї поділяють на 7 великих груп:
- зелені сорти: другі за популярністю чаї в Україні після чорного. Зелений чай відрізняється мінімальною обробкою листя, що ферментується максимум на 7%. Сушені листочки зберігають свій зелений колір і ніжний освіжаючий смак;
- білі сорти: також відносяться до категорії слабоферментованих чаїв, листя окислюється до 10%. Свою назву цей чай отримав за дуже світлий прозорий колір настою;
- жовті чаї: суто китайський продукт, виготовляються переважно з чайних бруньок — тіпс. Ступінь ферментації — до 12%. Це ексклюзивні та рідкісні сорти;
- червоний чай: у нас його традиційно називають чорним. Це вже сильноферментований чай, адже листя окислюється на 60-70%. Має характерний коричнево-червоний колір настою і насичений оксамитовий смак;
- улуни: ще один вид суто китайських чаїв. Їх особливість в тому, що улуни є напівферментованими — посідають проміжну позицію між зеленими та червоними чаями. Розрізняють світлі та темні улуни — світлі більш подібні до зелених сортів, темні — до сильноферментованих;
- чорні сорти: найбільш ферментований чай, ступінь окислення листя доходить до 100%. Заварка має чорний колір, а настій дуже темний, звідси і назва цих чаїв;
- пуери: постферметовані або «витримані» чаї. «Родзинка» пуерів у тому, що за класичною технологією, вони після виробництва мають ще дозрівати до 3-х років, але найбільш цінується чай 10-15-річної витримки.
Отже, спочатку слід обрати вид чаю, а потім вже конкретний сорт напою, відповідно до бажаних відтінків аромату та смаку.
Звертаємо увагу на важливі нюанси
При виборі чаю в магазині, спочатку треба переконатися, що ви обираєте якісний та оригінальний продукт. І нема різниці — чайний магазин в Києві чи спеціалізований сайт — це універсальна рекомендація. Для цього уважно вивчайте асортимент чаю і не соромтеся запитувати в продавця чи менеджера компанії всю інформацію, що вас цікавить.
На що звертати увагу при виборі чаю:
- зовнішній вид чаю: листя має бути цільним, без пилу, ламаних шматочків, гілочок. Заварка без слідів прілості, цвілі. Колір листя — від світло-зеленого до чорного, залежить від ступеню окислення;
- умови зберігання чаю: чай швидко псується і втрачає смако-ароматичні властивості під дією вологи та сонячних променів. Тому чай в магазині чи дома має зберігатися в непрозорій герметичній тарі. Зелені сорти зберігають в морозильнику при температурі -180С;
- інформація про чай: країна походження чаю, назва чайної фабрики, сорту чаю, рік збору чаю, категорія чайного листя тощо;
- ціна: вартість чаю залежить від виду і сорту, виробника, категорії листя. Але ціна в будь-якому разі не має бути занадто низькою — це ознака низькоякісного продукту.
Сподіваємося, рекомендації чайних експертів допоможуть вам обрати найкращий та найсмачніший чай!