Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як варити сливовий леквар вдома — найпростіший рецепт

Фото: Depositphotos

Як готується сливовий леквар та його рецепт передається з покоління в покоління. Загалом він дуже простий, але має одну особливість.

Сливовий леквар традиційно готують в Закарпатській області. Оригінальний рецепт передбачає багатогодинне варіння на відкритому вогнищі у великому казані з постійним помішуванням. Не всі мають змогу зварити його за автентичним рецептом, тому ми його трохи «одомашнили».

Для того, щоб всі зрозуміли, леквар — це такий собі джем зі слив, дуже густий та темний. Варять його без додавання цукру (або з мінімальною його кількістю для любителів солодкого). Це дозволяє зберегти натуральний смак слив та зробити його кориснішим.

Читайте також:
Закарпатський леквар внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Отже, які ж інгредієнти нам знадобляться? Список надзвичайно короткий:

  • сливи — 2-3 кг,
  • бажано обійтись без цукру, але для смаку можна додати 200-300 грамів.

Рецепт, як зварити леквар вдома

  1. Ретельно вимийте сливи та видаліть кісточки. Можна їх розрізати на половинки або четвертинки — так вони швидше зваряться.
  2. Покладіть підготовлені сливи у більшу каструлю з товстим дном. На початку, на невеликому вогні, сливи будуть пускати сік. Доведіть до кипіння та зменшіть вогонь. Доволі часто вам доведеться помішувати, щоб леквар не пригорів.
  3. Коли сливи почнуть розварюватися, додайте цукор. Регулюйте кількість цукру за своїм смаком, пробуючи час від часу.
  4. Терпіння і ще раз терпіння. Варіть леквар на повільному вогні до 4 годин (а краще у 2 підходи по 4 години), періодично помішуючи.

Коли леквар досягне потрібної консистенції — густої, насиченої та ароматної — зніміть його з вогню. Розфасуйте його ще гарячим по стерилізованих банках, закрийте кришками та переверніть догори дном до повного охолодження.

Сливовий леквар чудово зберігається у темному та прохолодному місці.

Нагадаємо, нещодавно у Мукачеві варили «Леквар перемоги».